Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Slovensko chce chrániť nefajčiarov

BRATISLAVA - Slovensko má záujem ochraňovať nefajčiarov. Na tlačovej besede pri príležitosti Svetového dňa bez tabaku (31. máj) na to upozornil riaditeľ Úradu verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR) Ivan Rovný.

"Slovenská republika má trvalý záujem vytvárať podmienky, ktoré smerujú k podpore nefajčenia prostredníctvom legislatívnych, edukačných a poradensko-liečebných intervencií. Svedčí o tom prijatie ratifikácie Rámcového dohovoru o kontrole tabaku prezidentom SR v apríli 2004. Ratifikačný protokol uložila SR v sídle OSN 4. mája 2004, čím sa zaradila medzi prvých 12 štátov sveta," dodal Rovný. V súvislosti s ochranou nefajčiarov Národná rada Slovenskej republiky (NR SR) schválila zákon o ochrane nefajčiarov ešte v máji roku 2004, jeho novelu potom v roku 2005. Vtedy schválila novelu zákona o reklame, ktorou sa zakazuje reklama tabakových výrobkov prostredníctvom sponzoringu týchto výrobkov. Opatrenia vedúce k eliminovaniu poškodenia zdravia nefajčiarov sú známe z Írska, Talianska, Nórska, Malty, Veľkej Británie, ale aj Švédska.

Regulácie týkajúce sa fajčenia tak postupne prenikajú aj na Slovensko. V súvislosti s tým, Ministerstvo zdravotníctva SR (MZV SR) v spolupráci s ÚVZ SR vypracovali nový návrh novely zákona o ochrane nefajčiarov, ktorého cieľom je zlepšenie podmienok ich ochrany na verejných miestach a predovšetkým sa zaoberá úpravou zákazu fajčenia v reštauráciách a baroch nad 50 metrov štvorcových. Návrh dopĺňa, že zariadenia, ktoré neprekračujú plochu 50 metrov štvorcových, musia stavebne oddeliť časť pre fajčiarov s výnimkou tých, ktoré sa rozhodli pre úplný zákaz fajčenia. Časť pre nefajčiarov pritom musí tvoriť minimálne 50 percent zariadenia a fajčiarska časť musí byť oddelená tak, aby ňou nefajčiari pri vstupe alebo odchode nemuseli prechádzať.

Prostredníctvom novely chcú ÚVZ SR a MZV SR obmedziť ponuku tabakových výrobkov návrhom na zákaz predaja tabakových výrobkov cez automaty s účinnosťou od roku 2008, čo by zamedzilo prístup maloletých k tabakovým výrobkom. "Dôslednejšie sa budeme venovať kontrole predaja tabakových výrobkov osobám mladším ako 18 rokov aj cestou zvyšovania sankcií za porušenie podmienky zákazu predaja až do výšky 50 000 korún. V návrhu sa stanovuje aj možnosť pokutovania právnických osôb, ak napríklad, nezabezpečia zákaz fajčenia v reštaurácii až do výšky 100 000 korún," dodal Rovný.

Fajčenie na zastávkach hromadnej dopravy by mali podľa preloženého návrhu novely okrem mestskej polície kontrolovať aj orgány Policajného zboru. Súčasťou opatrení je aj zavedenie tzv. kombinovaného varovania, čo znamená, že na každom spotrebiteľskom balení tabakového výrobku, okrem takého, ktorý nie je určený na fajčenie, musí byť aj fotografické vyobrazenie fajčiara znázorňujúce aké dôsledky si môže zlozvykom privodiť. Ďalším známym opatrením, ktoré sa praktizuje, je prijatie harmonogramu zvyšovania daňového zaťaženia tabakových výrobkov na úroveň požadovanú Európskou úniou (EÚ), čo má postupne viesť k znižovaniu dostupnosti tabakových výrobkov hlavne pre deti a mládež.

Kontrole tabaku venuje priestor aj Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), ktorá iniciovala rámcový dohovor o kontrole tabaku. Medzinárodnú účinnosť nadobudol na konci februára 2005. Ako uviedol Rovný, ÚVZ SR v tejto súvislosti vypracoval návrh Národného programu kontroly tabaku (NPKT). Vláda SR ho schválila 2. mája tohto roku. "Ďalšou úlohou v tomto smere je príprava Národného akčného plánu (NAP) na kontrolu tabaku na roky 2009 až 2010 v termíne do júna 2008. Plán bude konkretizovať úlohy, zodpovednosť a finančné zdroje na napĺňanie stratégie a cieľov NPKT.

Potrebu regulácie fajčenia na verejných priestranstvách podporuje štatistika podľa ktorej, pasívne fajčenie spôsobilo v roku 2002 v krajinách vtedajšej EÚ vrátane desiatky pristúpených krajín (2004) ročne asi 19 242 úmrtí z radov nefajčiarov. Z toho 10 239 úmrtí spôsobila Ischemická choroba srdca (ICHS), nasledovali mozgová porážka (6 279), rakovina pľúc (1553) a chronické dýchacie ochorenia (1171). Na Slovensku spôsobilo v roku 2002 pasívne fajčenie odhadom asi 519 úmrtí, z toho 362 bolo pacientov s ICHS, 109 úmrtí mala na svedomí mozgová porážka, 33 rakovina pľúc, 14 súviselo s chronickými dýchacími ochoreniami. Informoval o tom Róber Ochaba z Centra kontroly tabaku ÚVZ SR.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu