Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Fico vyrobil Slovensku medzinárodnú hanbu: Premiér prestrelil, mal by vyhľadať pomoc

Zobraziť galériu (8)
(Zdroj: repro foto)

BRATISLAVA - Medzinárodná hanba. Toto je vizitka vulgárnych útokov Roberta Fica, ktorými zaútočil na niektorých slovenských novinárov. Jeho slová totiž pobúrili svet, o Slovensku teraz píšu najvýznamnejšie médiá.

Slovník, za aký sa nemusí hanbiť žiadny návštevník krčmy štvrtej cenovej skupiny. Včera premiér Fico vulgárne vynadal niektorým novinárom do špinavých protislovenských prostitútok. Premiéra vytočili správy médií, ktoré písali o kauze s podozrivými zákazkami na ministerstve zahraničných vecí.

Na včerajšiu tlačovku prišiel obhajovať svojho ministra Miroslava Lajčáka. No čo z neho vypadlo, nikto nečakal. Fico s kľudom v tvári vulgárne vynadal niektorým novinárom. "Vy neinformujete, vy klamete. Niektorí z vás sú špinavé protislovenské prostitútky."

Medzinárodná hanba

Toto neuniklo svetovým médiám. Správu Reuters prevzalo viacero prestížnych portálov. Britský Guardian napísal, že "Slovenský premiér nazval novinárov "špinavými antislovenskými prostitútkami".

Fico vyrobil Slovensku medzinárodnú
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: repro foto)

Informáciu o Ficových nadávkach prebral aj bruselský portál Politico, ktorý sa zameriava na fungovanie Európskej únie. Článok otitulkoval rovnako ako Guardian.

Fico vyrobil Slovensku medzinárodnú
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: repro foto)

O špinavých protislovenských prostitútkach informoval aj britský portál novín Experss.

Fico vyrobil Slovensku medzinárodnú
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: repro foto)

Server Yahoo! takisto nemenil titulok a informoval, že premiér vynadal novinárom do špinavých prostitútok.

Fico vyrobil Slovensku medzinárodnú
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: repro foto)

Škandál neunikol ani svetoznámej agentúre Reuters.

Fico vyrobil Slovensku medzinárodnú
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: repro foto)

Ficove slová sa dostali až do Španielska. Informoval o nich portál europapress.es.

Fico vyrobil Slovensku medzinárodnú
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Esp)

Špinavé protislovenské prostitútky

Lajčákov rezort čelí kritike po zverejnení informácií bývalej zamestnankyne rezortu Zuzany Hlávkovej o príprave niektorých podujatí slovenského predsedníctva. Hlávková upozornila na niektoré veci, ktoré pokladá za netransparentné a podozrivé.

Fico na tlačovke obraňoval Lajčáka a zaútočil na novinárov
Zobraziť galériu (8)
Fico na tlačovke obraňoval Lajčáka a zaútočil na novinárov  (Zdroj: SITA/Marko Erd)

Fico si však za Lajčákom stojí. Na novinárov vulgárne zaútočil. "Prídem na Slovensko, otvorím noviny, pustím televíziu. Čo čítam? Minister Lajčák, zločinec, všetko ukradnuté, predražené, zdefraudované. To, čo sa deje posledné dva alebo tri dni nie je náhoda. To je cielený útok proti úspešnému slovenskému predsedníctvu. Je to cielený útok proti ministrovi zahraničných vecí. Nie je možné, aby na princípe jedna baba povedala, ste robili príbehy, ktoré sa absolútne nezakladali na pravde. Nie je pravda, aby ste na dennej báze klamali a poškodzovali slovenského predsedníctvo. Vy neinformujete, vy klamete. Niektorí z vás sú špinavé protislovenské prostitútky," nechal sa počuť Fico.

Politológ: Mal by vyhľadať odbornú pomoc

Vyjadrenie premiéra Roberta Fica na adresu novinárov je podľa politického analytika Jána Baránka za hranicou znesiteľnosti. Premiér si nemôže dovoliť takto sa vyjadrovať. Môže kritizovať, je to jeho legitímne právo. Treba si však uvedomiť, že médiá sú nielen na to, aby informovali, ale aj kontrolovali. "Môžem akceptovať výhrady premiéra voči médiám, tie má nakoniec každý, kto má problém s novinármi, ale vyjadrenie o špinavých protislovenských prostitútkach je nad rámec znesiteľnosti. To je jednoducho neprípustné," povedal Ján Baránek s tým, že takéto slová sa hodia do krčmy.

Ak sa premiér takto vyjadruje, nemal by sa podľa analytika čudovať, že "médiá mu ďalej pôjdu po krku". Takýto štýl komunikácie s médiami môže podľa Baránka negatívne ovplyvniť pokračovanie súčasnej vládnej koalície. Robert Fico sa vrátil k svojej rétorike z prvej vlády Smeru-SD. "Neviem, kto mu toto radí, alebo či sa pod to podpisuje jeho zdravotný stav. Lebo vidno, že Robert Fico sám seba prestal zvládať, a to je zlé. Možno by nebolo zlé, keby si oddýchol alebo vyhľadal odbornú pomoc," dodal Ján Baránek s tým, že vulgarizmami nemožno vyžadovať politickú ani mediálnu kultúru.

Úmysel alebo mu praskli nervy?

Je otázne, či Fico úmyselne zaútočil na novinárov, aby prekryl škandál s Lajčákom alebo mu ozaj praskli nervy. Vzťahy Fica a novinárov sú napäté dlhé roky. Už v minulosti sa Fico obul do novinárov a označil ich prostitútky a slizkých hadov.

Viac o téme: Robert FicoMiroslav LajčákZuzana Hlávková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu