Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Reakcie na Kiskov prejav: Politológ Baránek pochválil, zástupcom ľudu čosi chýbalo

Miroslav Číž, Igor Matovič, Ján Baránek a Ľubomír Galko
Miroslav Číž, Igor Matovič, Ján Baránek a Ľubomír Galko (Zdroj: SITA, Archív Jána Baránka)

BRATISLAVA - Predstavitelia koalície i opozície oceňujú, že prezident SR Andrej Kiska vo svojom novoročnom príhovore apeloval za zmiernenie extrémizmu a agresivity v spoločnosti a vyzýval na nastolenie slušnosti i v politickom dialógu. Upozornili však aj na to, že v niektorých prípadoch Kiska nepomenoval veci dostatočne či úplne presne.

Podpredseda poslaneckého klubu strany Smer-SD Miroslav Číž pozitívne hodnotí to, že Kiskov prejav sa snažil priniesť posolstvo solidarity i väčšej tolerancie v spoločnosti i politike. Prezident pomenoval tiež podľa neho zásadné úlohy, ktoré stoja pred vládou. „Prekážalo mi však to, že ak spomenul ekonomické úspechy krajiny, vôbec sa nezmienil o zásluhách vlády na tomto fakte," uviedol Číž.

„Rovnako tak neocenil mimoriadne úspešné predsedníctvo, ktoré vyzdvihli významní európski štátnici, vrátane vedenia Európskeho parlamentu," upozornil. „V konečnom dôsledku si ale myslím, že sa s týmto prejavom pána prezidenta dá žiť," uzavrel.

Prvý podpredseda SNS Jaroslav Paška sa domnieva, že novoročný príhovor prezidenta obsahuje aj posolstvo pre samotnú hlavu štátu, konkrétne v pasáži, kde Kiska hovoril o potrebe skvalitniť slovenské školstvo. Paška v tejto súvislosti dáva do pozornosti, že jednou z vecí, ktoré je potrebné v školstve zlepšiť, je aj schopnosť žiakov čítať s porozumením. „Ja som presvedčený, že ak aj pán prezident bude čítať stanoviská Ústavného súdu SR či Benátskej komisie s porozumením, nájde aj v príhovore spomínanú silu meniť veci k lepšiemu a v záujme zefektívnenia boja proti korupcii, ku ktorému sa hlási, si splní svoju povinnosť vymenovať sudcov ÚS, ktorý je v dôsledku jeho svojrázneho výkonu úradu už druhý rok nekompletný," uviedol Paška.

POZRITE SI: Úprimný novoročný prejav prezidenta: Kiska o rómskej otázke, terorizme či extrémizme

Štátnický prejav, tvrdí Bugár

Predseda Mosta-Híd Béla Bugár si myslí, že prezident mal štátnický prejav. „Hovoril o tých najdôležitejších veciach, kde každý z nás má svoj podiel zodpovednosti, či sa to týka boja s netoleranciou a zlom, alebo odmietnutia neslušnosti v politike," povedal Bugár. Súhlasí tiež s Kiskom v tom, že nový rok bude rokom pravdy. „Ukáže sa, či to, čo sme si predsavzali, budeme schopní uskutočniť," povedal.

Podpredseda SaS Ľubomír Galko je presvedčený, že prejav Andreja Kisku obsahoval témy, ktoré sú pre občanov Slovenska zásadné. „To je nesporné plus a dokazuje to, že Slovensko má v osobe Andreja Kisku prezidenta, ktorý má vcelku presný obraz o tom, čo sa v našej krajine deje," upozornil Galko.

Matovičovi aj Galkovi čosi chýbalo

V prezidentovom prejave mu však chýbala ambícia pomenovať príčiny neduhov, o ktorých Kiska hovoril. „A jednou z príčin zhrubnutia mravov nie je len akási metafyzická zloba v človeku alebo korupcia, ktorú prezident spomenul skôr okrajovo. Je to aj či najmä absencia rovnosti pred zákonom a tá je kardinálnou príčinou frustrácie občanov," vyhlásil Galko s poukázaním najmä na kauzu Bašternák. „Ak prezident hovoril v inotaji o akejsi rekonštrukcii zodpovednosti, myslím si, že by sa už žiadalo hovoriť národu jasnejšie a menovite, čo to znamená," uviedol.

Lídra OĽaNO Igora Matoviča Kiska vo svojom novoročnom príhovore opätovne presvedčil, že ako prezident je schopný „byť majákom v rozbúrených vodách". „Chýbala mi však tam zmienka o ťažkej demografickej kríze, ktorá Slovensko čaká a apel na všetkých politikov urobiť zo SR skutočne prorodinný štát, kde sa ľudia nebudú báť mať deti," zdôraznil Matovič.

Neštandardný v pozitívnom slova zmysle

Novoročný príhovor prezidenta SR Andreja Kisku bol neštandardný, ale v tom pozitívnom slova zmysle. Kľúčovú časť totiž venoval téme rizík súvisiacich s bezbrehou slobodou vo virtuálnom priestore. Na margo dnešného prejavu hlavy štátu to uviedol politológ Ján Baránek.

Kiska hovoril o nenávistných prejavoch na internete a sociálnych sieťach. "V tomto smere bol prejav dobrý a neštandardný, ale v tom pozitívnom zmysle," zhodnotil politológ. „Priestor, ktorý tomu venoval, bol adekvátny a bolo dobre, že s tým začal a že to aj vyznelo ako najzávažnejší bod prejavu," doplnil.

Baránek si myslí, že je najvyšší čas, aby ústavní činitelia začali o probléme hovoriť. "Je to veľmi závažná téma. Na Slovensku je stále podceňovaná, ale vo svete sú napríklad schopní sa cez sociálne siete organizovať teroristi," upozornil.

Prekvapený pochvalami pre vládu

Politológ bol podľa jeho slov do istej miery prekvapený, že Kiska počas prejavu trikrát pochválil vládu, a to za ekonomický stav Slovenska, pripravovanú reformu školstva a za zvládnutie predsedníctva Slovenska v Rade EÚ. "Teraz sa nebavíme, či je trojnásobná pochvala zaslúžená, ale myslím si, že to je snaha o zmazanie kritík z minulosti a možno aj snaha o nadviazanie nejakého zmysluplného dialógu s vládou," vysvetlil.

V prejave prezidenta Baránek postrehol aj kritické tóny voči vláde, a to najmä vtedy, keď Kiska uviedol, že rok 2017 bude dôležitý, lebo sa ukáže, či jedinou a hlavnou odpoveďou štátu na problémy sociálne odkázaných rómskych občanov bude iba represia. Podľa politológa tak zrejme reagoval na vyhlásenia premiéra Roberta Fica a ministra vnútra Roberta Kaliňáka, ktoré odzneli na decembrovom sneme strany Smer-SD.

Viac o téme: Igor MatovičĽubomír GalkoMiroslav ČížAndrej KiskaJaroslav PaškaJán Baránek
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu