Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Volkswagen oznámil zdrvujúcu správu pre 30 tisíc zamestnancov: Prvá reakcia slovenskej fabriky

Volkswagen Slovakia zamestnáva už viac ako 10 000 zamestnancov. Ilustračné foto
Volkswagen Slovakia zamestnáva už viac ako 10 000 zamestnancov. Ilustračné foto (Zdroj: VW Slovakia)

BRATISLAVA - Svet zaujala dnešná správa, že známa automobilka prepustí do roku 2025 až 30 tisíc zamestnancov. Táto správa mohla vyvolať obavy u tisícok pracovníkov na Slovensku. Ako sa to dotkne bratislavského závodu? Topky zisťovali viac a odpoveď slovenskej pobočky svetoznámeho výrobcu automobilov prekvapí.

Nemecká automobilka Volkswagen plánuje v nasledujúcich rokoch zrušiť 30 tisíc pracovných miest, z toho väčšinu v Nemecku. Cieľom je zníženie nákladov a zvýšenie ziskovosti. Oznámila to dnes spoločnosť, ktorá ostatný rok zápasí s dôsledkami rozsiahleho emisného škandálu. Ten ju už doteraz stál miliardy dolárov, najmä v dôsledku pokút a kompenzácií v USA.

Závod sa rozrastá

Volkswagen Slovakia patrí medzi najlepšie a najvýznamnejšie závody koncernu Volkswagen. Zisťovali sme, ako sa táto správa dotkne slovenského závodu. Odpoveď prekvapila. "Závod sa v posledných rokoch intenzívne rozširuje, vznikajú nová karosáreň a montážna hala pre Porsche a nové logistické centrum, ktoré budú uvedené do prevádzky na konci budúceho roka," prezradila pre Topky hovorkyňa Volkswagenu Lucia Kovarovič Makayová.

Prijímajú stovky nových zamestnancov

"V súvislosti s uvedenými investíciami sa bratislavský závod rozrastá aj po personálnej stránke. Naša spoločnosť aktuálne prijíma stovky nových zamestnancov na výrobné aj nevýrobné pozície naprieč celou firmou. Rovnako zostávajú zachované aj súčasné pracovné miesta," dodáva Makayová s tým, že "zabezpečiť stabilné pracovné miesta je jedným z hlavných cieľov našej spoločnosti."

K dramatickej situácii sa vyjadril aj Zoroslav Smolinský, predseda odborov Volkswagen.

"Veríme, že aj naďalej platí dohoda vedenia slovenského Volkswagenu s odbormi z konca roka 2015 a žiadne šetriace opatrenia nebudú prijaté bez prerokovania a súhlasu oboch strán. Z pozície väčšinovej odborovej organizácie vo Volkswagene sme pripravení pracovať na plný výkon, rokovať s vedením spoločnosti a zastupovať  všetkých zamestnancov VW. Budeme aj naďalej stáť za udržaním pracovných miest a vysokého štandardu podmienok zamestnancov v slovenskom Volkswagene," reagoval.

Situácia, do ktorej sa koncern Volkswagen dostal, podľa neho len potvrdzuje, že trhové konkurenčné prostredie neúprosne tlačí na zisk firiem a výkon zamestnancov, kvôli čomu môže dôjsť kedykoľvek k znižovaniu pracovných miest. "Toto v konečnom dôsledku podčiarkuje význam práce odborov pri zastupovaní zamestnancov, aby ich práva a potreby neboli tým prvým, čo je v konkurenčnom boji obetované," dodal Smolinský.

Chcú šetriť miliardy

Najnovší plán redukcie počtu pracovných pozícií by mal firme pomôcť ušetriť miliardy eur, ktoré chce využiť na riešenie emisného škandálu, podporu svoje hlavnej značky VW a na zvýšenie investícií do produkcie elektrických vozidiel a do digitálnych služieb.

Firma v súčasnosti zamestnáva po celom svete vyše 610.000 ľudí. Plánované prepúšťanie sa najviac dotkne zamestnancov v nemeckých závodoch, kde VW chce prepustiť okolo 23 tisíc ľudí. Zvyšok príde o prácu v ďalších krajinách, v najväčšej miere v Severnej a Južnej Amerike. Zároveň ale v dôsledku presunu na nové technológie plánuje spoločnosť vytvoriť 9 tisíc nových miest.

Najväčšia nemecká automobilka sa dostala do problémov koncom minulého roka, keď americká Agentúra na ochranu životného prostredia (EPA) oznámila, že firma do vozidiel s naftovým motorom nainštalovala softvér, ktorý počas emisných testov dokáže maskovať skutočné hodnoty oxidov dusíka. Firma neskôr inštaláciu problematického softvéru priznala a dodala, že po svete jazdí okolo 11 miliónov áut s takto upraveným softvérom.

Viac o téme: Volkswagen
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu