Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Sociologička varuje: Trumpova úspešná stratégia môže motivovať extrémne strany

Oľga Gyárfášová
Oľga Gyárfášová (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

BRATISLAVA - Víťazstvo Donalda Trumpa je pre nacionalistických a euroskeptických politikov vo viacerých európskych štátoch signálom, že kampaň, akú mal novozvolený šéf Bieleho domu, je úspešná stratégia, ktorou sa získavajú hlasy.

Ako uviedla sociologička Oľga Gyárfášová, to, či to posilní našich lídrov, ktorí tiež na tom stavajú, veľmi závisí od toho, ako budú na autentické problémy ľudí reagovať „systémoví“ politici, či dokážu obnoviť, respektíve budovať dôveru v tradičné strany aj tým, že sa budú správať transparentne a neskorumpovane.

„Trumpova kampaň, spôsob, akým oslovoval a mobilizoval voličov, dôraz na anti-systémovosť, anti-elitárstvo, anti-establishment, aj jeho urážlivé vyjadrenia na adresu menšín, žien, jeho anti-imigrantské apely, dôraz na suverenitu a nativizmus predstavujú istý „Zeitgeist“ (duch času, pozn. SITA), ktorý má všeobecnejší charakter,“ uviedla Gyárfášová s tým, že je to fenomén, ktorý sme mali možnosť vidieť aj v prípade britského referenda, rakúskych prezidentských volieb a podobne agitujú nacionalistickí a euroskeptickí politici vo viacerých EÚ štátoch. „Trumpovo víťazstvo je pre nich všetkých signálom, že, áno, toto je úspešná stratégia, takto sa dnes získavajú hlasy,“ dodala. 

Na otázku, ako Trumpovo víťazstvo ovplyvní transatlantické vzťahy a vzťahy so Slovenskom, Gyárfášová uviedla, že s prognózami treba vyčkať. „Rétorika kampane a reálne rozhodnutia a politiky nového prezidenta sa môžu líšiť,“ skonštatovala sociologička. Ako však dodala, Spojené štáty sú naším dôležitým transatlantickým spojencom. „Ak by sa naplnili avizované spojenectvá – zvolený prezident Donald Trump sa v kampani netajil sympatiami k ruskému prezidentovi Putinovi - boli by dopady na transatlantické vzťahy výrazne negatívne,“ tvrdí Gyárfášová.

Podľa nej otázny je aj postoj novej administratívy k obchodnej dohode TTIP. „Celkovo Trump prezentoval skôr Ameriku, ktorá sa preorientuje ešte viac na vlastné problémy, menej si bude všímať svet okolo, čo nie je dobrá správa pre EÚ, a teda ani pre Slovensko. S prognózami však treba ešte vyčkať – rétorika kampane a reálne rozhodnutia a politiky nového prezidenta sa môžu líšiť,“ uzavrela. 

Republikán Donald Trump sa stal víťazom prezidentských volieb po tom, ako podľa priebežne zverejňovaných výsledkov z jednotlivých štátov presiahol potrebnú hranicu 270 voliteľov a porazil svoju demokratickú protikandidátku Hillary Clintonovú. Volitelia jeho víťazstvo potvrdia 19. decembra, potom sa Trump stane 45. prezidentom USA. Republikáni tiež ovládli obe komory Kongresu, republikán Trump nahradí po dvoch funkčných obdobiach demokrata Baracka Obamu.

Viac o téme: VoľbyPrezidentDonald TrumpOľga Gyárfášová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu