Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Juncker žiada väčšiu celoeurópsku spoluprácu: O bezpečnosť v EÚ sa musíme postarať sami

Jean-Claude Juncker
Jean-Claude Juncker (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker žiada viac európskej zodpovednosti za obrannú politiku, až kým sa nedosiahne cieľ vytvorenia európskej armády. Bez ohľadu na výsledky volieb v USA sa Európania musia rozlúčiť s predstavou, že Američania sa majú postarať o bezpečnosť Európy.

"To musíme urobiť my sami," povedal Juncker dnes večer v prejave v Berlíne.  Po zvolení republikána Donalda Trumpa za prezidenta Spojených štátov Juncker vo svojom prejave o európskej politike vyhlásil: "Mali by sme sa veľmi snažiť o to, aby sme udržali dobré transatlantické vzťahy." Svet podľa neho potrebuje "úzku súdržnosť" USA a Európy.

Šéf EK tiež "so všetkou opatrnosťou" podporil uzatváranie ďalších obchodných dohôd EÚ so zahraničím s argumentom, že globalizáciu nemôžu regulovať jednotlivé členské štáty. Európa je podľa neho "spojením rozumu a citu", ale ľudia si neželajú Spojené štáty európske. Je potrebné uvedomiť si, že mnohí občania sa nazdávajú, že európska integrácia "ide mimo nich". "To musíme zmeniť," dodal.

Viac o téme: Jean-Claude JunckerEurópska úniaSpojené štáty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu