Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Fico vylúčil ústupky SNS a HZDS, koalícia je stabilná

Na Smer-SD sa nikto neobrátil s návrhom na diskusiu o počte ministerských kresiel, tvrdí premiér Robert Fico
Na Smer-SD sa nikto neobrátil s návrhom na diskusiu o počte ministerských kresiel, tvrdí premiér Robert Fico

BRATISLAVA - Premiér Robert Fico v sobotu odmietol, že by jeho Smer-sociálna demokracia mohol vyhovieť údajným požiadavkám menších vládnych strán SNS a ĽS-HZDS na širšie zastúpenie vo vláde. Koalícia podľa neho ostáva stabilná a jej zloženie chce ďalej obhajovať v zahraničí.

"Na Smer-SD sa nikto neobrátil s návrhom na diskusiu o počte ministerských kresiel. Táto vládna koalícia je stabilná a jej partneri rešpektujú rozloženie síl (...). Neexistujú žiadne dôvody na otváranie koaličnej zmluvy," povedal Fico v diskusnej relácii Slovenského rozhlasu.

Podľa koaličnej dohody má Smer s 11 kreslami dominantné postavenie vo vláde. Slovenská národná strana (SNS) má troch ministrov a Ľudová strana-Hnutie za demokratické Slovensko (ĽS-HZDS) dve kreslá.

Nové nároky SNS na obsadenie ministerstva obrany a ĽS-HZDS na ministerstvo zdravotníctva mal tento týždeň vysloviť predseda SNS Ján Slota. Ten však sám neskôr vlastné požiadavky po schôdzke s Fico spochybnil.

Smer podľa Fica za súčasnou koalíciu stojí, aj keď za ňu zaplatil "veľkú daň" tým, že mu vlani ostatné európske socialistické strany pozastavili členstvo v Strane európskych socialistov (PES). Dôvodom bolo hlavne spojenie so SNS, ktorej vyčítajú najmä protimaďarské a protirómske postoje. Smer má však veľký záujem, aby sa do PES vrátil, dodal.

"Jasne sa ukázalo, že od júla 2006 sa nič nestalo také, čo by oprávňovalo trest, ktorý bol Smeru uložený," poznamenal premiér. Zároveň kritizoval partnerské strany, že zasahovali do zloženia slovenskej vládnej koalície. "Do toho im nič nie je," vyhlásil Fico. O obnovení členstva Smeru v PES by sa mohlo rozhodnúť v októbri.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu