Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Smer-SD: Ministerské kreslá sa prerozdeľovať nebudú

Koaličná dohoda sa zrejme nebude otvárať
Koaličná dohoda sa zrejme nebude otvárať

BRATISLAVA - Predstavitelia najsilnejšej vládnej strany Smer-SD premiéra Roberta Fica odmietli údajnú požiadavku jej menších koaličných partnerov na prehodnotenie rozdelenia vládnych postov. Predseda SNS Ján Slota, ktorý v utorok nečakane vyhlásil, že pomer kresiel vo vládnom kabinete nezodpovedá rozloženiu síl v parlamente, sa k požiadavke bližšie vyjadriť odmietol.

Proti tomu, aby SNS a ĽS-HZDS mali vo vláde viacej ministrov, sa vyslovil najmä minister kultúry Marek Maďarič, ktorý je považovaný za jedného z najbližších spolupracovníkov premiéra Fica. "Smer nepripúšťa žiadne zmeny, je to jednoducho koaličná dohoda a my nevidíme žiadny dôvod na to, aby sa menila," povedal novinárom Maďarič, podľa ktorého sú zmeny prípustné len po voľbách. Dodal však, že o Slotovom vyjadrení vie iba sprostredkovane a nemá o ňom viac informácii.
Fico po dnešnom rokovaní vlády pred novinárov nepredstúpil.

Podpredseda Smeru-SD a minister vnútra Robert Kaliňák novinárov odkázal na utorkové vyjadrenie strany. Ficova hovorkyňa Silvia Glendová sa v ňom pre médiá vyslovila proti otvoreniu koaličnej dohody.

Slota a ostatní predstavitelia menších vládnych strán iniciatívu lídrov SNS a ĽS-HZDS nechceli bližšie komentovať. "Nechcem sa k tomu vyjadrovať," povedal Slota ČTK bez bližších podrobností. Potvrdil len, že o prípadnom prerozdelení postov vo vláde v utorok rokoval s lídrom ĽS-HZDS Vladimírom Mečiarom. Po tomto stretnutí mal vyhlásiť, že obe strany by chceli mať vo vláde o jedného ministra viac. SNS má údajne záujem o ministerstvo obrany, Mečiarova strana zas o zdravotníctvo.

Minister pôdohospodárstva za ĽS-HZDS Miroslav Jureňa pripustil, že jeho strana by chcela ešte jeden vládny post, o údajnej Slotovej a Mečiarovej požiadavke však hovoriť odmietol. "Momentálne nie som v takej politickej pozícii, aby som sa k tomu vyjadril," povedal novinárom. Dodal však, že treba vychádzať z politickej zmluvy, ktorú vlani vládne strany podpísali. Podľa nej má vo vláde 11 postov Smer-SD premiéra Roberta Fica, tri SNS a dva ĽS-HZDS.

Na otázky novinárov zdržanlivo reagoval aj nominant SNS na čele ministerstva školstva Ján Mikolaj. "Nebudem odpovedať, lebo som nepočul (čo povedal Slota)," uviedol. Mikolaj však naznačil, že s prerozdelením vládnych postov je spokojný. "Je nás dosť. Myslím si, že máme dobré ministerstvá," povedal. SNS nominovala okrem ministra školstva aj ministra výstavby a životného prostredia.

Bez reakcie dnes zostali naopak hovorcovia SNS a ĽS-HZDS. "Nechceme to komentovať, čo povedal pán Slota, nevyjadrujeme sa k tomu," povedala ČTK hovorkyňa ĽS-HZDS Mária Babinská. Reakciu neposkytol ani hovorca národniarov Rafael Rafaj, podpredsedníčka strany Anna Belousovová však povedala, že strana sa k tomu vyjadrí vo štvrtok na pravidelnej tlačovej konferencii.

Bývalý premiér a líder najsilnejšej opozičnej strany SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda väčšiu vážnosť požiadavkám SNS a ĽS-HZDS nepripísal. "Pán Mečiar s pánom Slotom sú hrdinovia vtedy, keď sú osve, alebo, ako prednedávnom, keď sú spolu, ale príde Fico a zrazia opätky," povedal Dzurinda novinárom.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu