Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Tragický dušičkový týždeň: Na tratiach zahynulo päť, na cestách šesť osôb

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Na tratiach Železníc SR (ŽSR) zahynulo minulý týždeň päť ľudí. Tragické prípady sa stali v úsekoch Malacky – Veľké Leváre, Snina – Dlhé nad Cirochou, Vydrník – Poprad-Tatry, v železničnej stanici (ŽST) Hlohovec a Turany. Informovala o tom dnes hovorkyňa ŽSR Martina Pavliková.

Došlo aj k zrážke nákladného vlaku s autom na trati medzi Sabinovom a Lipanmi, na železničnom priecestí. "K zraneniu osôb nedošlo," uviedla hovorkyňa. Podarilo sa tiež podľa jej slov zabrániť trom pokusom o samovraždu. Na tratiach bolo treba volať aj záchranárov a to k cestujúcej s epileptickým záchvatom a k cestujúcej, ktorá pri vystupovaní spadla a zranila si hlavu.

Na tratiach tiež opäť vyčíňali vandali, polícia vyšetruje päť prípadov, pri ktorých došlo k poškodeniu majetku. "Vandali si často neuvedomujú, že svojim správaním ohrozujú železničnú dopravu, svoje aj cudzie životy. ŽSR zároveň neustále apelujú na rodičov, aby svoje deti vystríhali pred situáciami, kedy môže byť ohrozený ich život," uviedla Pavliková.

ŽSR prosia rodičov, aby svoje deti naučili, že železnica nie je v žiadnom prípade miesto pre hry. Rovnako apelujú na vodičov, aby pri prejazde cez železničné priecestia boli pozornejší a ohľaduplnejší, dodržiavali zákon o premávke na pozemných komunikáciách. "Pretože zrážky s vlakom bývajú často tragické," uzavrela hovorkyňa.

Počas dušičkového týždňa zomrelo zomrelo na cestách šesť osôb

Počas uplynulého týždňa - od 31. októbra do 6. novembra - zomreli na slovenských cestách pri 233 nehodách dvaja chodci a štyria vodiči alebo ich spolujazdci. Vlani v rovnakom týždni bolo o 66 nehôd a troch usmrtených viac. Informovala o tom hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová. "Minulý týždeň vo štvrtok 3. novembra zomrel v Rudlove (okr. Vranov nad Topľou) 25-ročný vodič, keď z doposiaľ nezistených príčin zišiel z cesty na rovnom úseku a narazil do plota rodinného domu," uviedla Baloghová. V piatok 4. novembra v katastri mesta Ružomberok došlo k zrážke dvoch osobných áut po tom, čo jedno z nich prešlo do protismeru. Vodič, 57-ročný Čech, zomrel na mieste nehody.

Mimoriadne tragický bol koniec týždňa. "V katastri obce Šaľa zrazil vodič 24-ročného chodca, ktorý sa pohyboval po ceste krátko po polnoci bez reflexných prvkov. Aj vo Vavrišove (okr. Liptovský Mikuláš) zomrel chodec, vo veku 43 rokov. Prechádzal cez cestu. V Gerlachove prešla na mokrej ceste do protismeru 18-ročná vodička a narazila do protiidúceho vozidla. Jeho 65-ročný vodič a 43-ročná spolujazdkyňa zomreli hneď na mieste nehody, ďalší traja zranení pasažieri skončili v nemocnici," informovala Baloghová.

Viac o téme: Železnice SR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu