Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Riaditeľ centra hrôzy z Galanty prezradil pikantné informácie: Odhalenie o Natáliinej rodine

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: TASR/Martin Baumann)

GALANTA - Kauza Čistého dňa stále neutícha. Kde je pravda, nie je doteraz známe. Stále sa čaká na výsledky vyšetrovania a posledné slovo najpovolanejších. Riaditeľ resocializačného zariadenia útočí a najnovšie zverejnil nové fakty. Jeho otázky nemajú konca kraja.

"Spolupracujeme so všetkými kontrolami, na opakované klamstvá reagujeme faktami a dôkazmi," uviedol riaditeľ Čistého dňa Peter Tománek a dodal, že vedenie, zamestnanci a klienti zariadenia od začiatku spolupracujú so všetkými kontrolami aj vyšetrovaním udalostí, ktoré sa podľa obvinení mali udiať v zariadení. "Veríme, že len nestranné šetrenie preukáže pravdu o tom, čo sa v našom zariadení udialo, resp. neudialo," zdôraznil. 

Tománek obvinil politikov

"Žiaľ, s pokračujúcou frustráciou a zdesením sledujeme opakovanie preukázateľných lží, ktoré o údajných udalostiach v našom zariadení naďalej šíria politici, resp. poslankyne NR SR, akoby sa riadili pravidlom, že politik môže povedať čokoľvek a nepotrebuje na to žiadne dôkazy, či oporu v realite," uviedol riaditeľ s tým, že naďalej chcú verejnosti priblížiť proces resocializácie v zariadení. Za 16 rokov svojho pôsobenia poskytlo podľa Tománka pomoc pri resocializácii z drogovej závislosti viac ako tisíc klientom. Faktami chcú dokázať, že medilizované infromácie o ich zariadení sú nepravdivé. 

Riaditeľ centra hrôzy z
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Riaditeľ sa pýta a hľadá odpovede

Ako uviedol, rešpektovanie súkromia klientov im pri obhajobe zväzuje ruky. "Predovšetkým sa pýtame, prečo by zhruba jedna tretina klientov nášho zariadenia, ktorí sú u nás dobrovoľne, nie z nariadenia súdu, zotrvávali v zariadení, kde sa k nim údajne zle, neľudsky správajú? Dávali by rodičia svoje deti dobrovoľne do zariadenia, kde im škodia?" pýta sa riaditeľ a pokračuje: "V prípade Natálie sa pýtame, prečo by matka s údajným vedomím o znásilnení jej maloletej dcéry nevyužila opravný prostriedok a súhlasila s opätovným umiestnením dieťaťa do nášho zariadenia, a ešte vo februári - opäť s údajným vedomím o znásilnení! - urobilo dieťaťu tortu s logom Čistého dňa a smajlíkom?" Tománka ďalej zaujíma, ako si kompetentní vysvetľujú, že mohli zmanipulovať viac ako 40 rodinných príslušníkov klientov zariadenia, ktorí aj napriek hrubým obvineniam voči zariadeniu stoja za ním a chcú, aby ich deti v zariadení ostali? Rovnako chce vedieť, prečo súdy v 12-tich prípadoch už rozhodli o ponechaní klientov v zariadení.


Prečítajte si aj:

Očakávaná tlačovka riaditeľa ústavu hrôzy sa zvrhla na frašku: VIDEO Vyhrážky, mlčanie a útek!


Otázky nemajú konca kraja

Otázky, ktoré smeruje Tománek verejnosti, ale aj vyšetrovateľom, nemajú konca kraja. Ďalej chce vedieť, ako môže asistentka podpredsedníčky NR SR bez dôkazov uviesť, že klientom v centre nedávali jesť, keď písomný doklad, ktorým je váhový zošit, preukazuje kontinuálny prírastok váhy klientov. "Ako môže uviesť, že naši klienti neabsolvujú lekárske prehliadky a ošetrenia, keď opäť existujú záznamy o lekárskych ošetreniach, či výpisy z účtov poistencov, ktoré sú spätne nemeniteľné a preukazujú opak? Alebo ako môže písať o akomsi odcudzení hodnotných vecí klientom, keď vnášanie cenných či značkových vecí je do nášho zariadenia zakázané?"

Riaditeľ centra hrôzy z
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Riaditeľ chce vedieť oveľa viac a zachádza ešte ďalej: "Ako môže táto istá blogerka/politička uviesť, že matka od 22. júna 2016 videla Natáliu len ´cez mreže´, keď táto absolvovala 25.7.2016 viac ako hodinové skupinové stretnutie aj s Natáliou, kde bolo ďalších 50 ľudí a o ktorej existuje audionahrávka? Ako môže bez dôkazov tvrdiť takú nehoráznosť, že sme v zariadení podávali klientom škodlivé lieky, keď tieto sa u nás podávajú výlučne po ordinácii príslušného lekára - špecialistu? A prečo by desiatky rodičov trvali na zotrvaní ich detí v zariadení, kde im údajne dávajú škodlivé lieky?! Prečo by sa všetkých 22 detí, ktoré boli v auguste 2016 na letnej priepustke, vrátilo do zariadenia, kde im takto škodia?"

Riaditeľ centra hrôzy z
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Polícia a psychológovia

Tománek hľadá odpoveď aj na otázky, prečo by sa za 16 rokov, kedy boli klienti kedykoľvek vypočúvaní políciou, či už po opustení zariadenia alebo v iných prípadoch, nevypovedali o údajnom zlom zaobchádzaní. Podľa neho to pre nátlak zamestnancov zariadenia určite nebolo, pretože pri výsluchoch nie sú prítomní. "Alebo sa pýtame, prečo političky klamú aj v takej základnej veci, že v zariadení nie je psychológ, keď iste vedia, že vysokoškolské psychologické vzdelanie mám ja ako riaditeľ zariadenia, t. č. je v pracovnom pomere okrem toho 6 ďalších psychológov a psychológov sme vždy zamestnávali? A prečo rovnako nepovedia, že ak v minulosti došlo k porušeniu pravidiel zo strany terapeuta, bol s ním okamžite rozviazaný pracovný pomer a informácie poskytnuté príslušným orgánom?" 

Natália žaluje matku aj otčima

Riaditeľ sa v závere napokon pýta, prečo poslankyne neinformujú o tom, že sama Natália vypovedala 22.6.2016 kurátorke na polícii o zlom zaobchádzaní zo strany otčima a matky a uviedla, že chce byť zverená do starostlivosti svojho otca a dňa 5.9.2016 Natália podala trestné oznámenie na otčima. "Pevne veríme, že vyšetrovanie a kontroly zodpovedných inštitúcií, ktoré môžu čerpať zo spisov a listinných dôkazov, teda faktov o tomto prípade, prídu k pravdivému záveru," uzavrel. 

 

Viac o téme: GalantaČistý deň
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu