Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Očakávaná tlačovka riaditeľa ústavu hrôzy sa zvrhla na frašku: VIDEO Vyhrážky, mlčanie a útek!

Zobraziť galériu (10)
(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Riaditeľ resocializačného centra Čistý deň v Galante po prvýkrát vystúpil pre médiami na tlačovej konferencii. Dlho očakávaná tlačovka však skončila fraškou. Po vyhlásení, v ktorom povedal, že za svojimi tvrdeniami si stojí, riaditeľ vstal a utiekol. Novinári ho ešte tlačili k otázkam, ale Tománek nič nepovedal. Nasadol do auta a odišiel. Pozrite si celú tlačovku, na ktorej sa tiež vyhrážal novinárom.

Riaditeľ centra Čistý deň Peter Tománek prehovoril po piatich dňoch od začiatku celej kauzy. Pred medializáciou prípadu malej Natálie, žiadalo centrum o vstup prokuratúry, na dohľad nad našou činnosťou. „Ja ako osoba nie som kauzálne spätý so žiadnymi trestnými činmi. Pozornosť upriamte na údajných páchateľov, ktorých mená verejne publikujete. Odmietam systémové zlyhanie orgánov,“ vyhlásil Tománek s tým, že si za všetkými vyjadreniami stojí.

Peter Tománek
Zobraziť galériu (10)
Peter Tománek  (Zdroj: SITA)

Podľa neho je tiež klient pod dozorom po tom, čo vstúpi do resocializačného centra. „Uvedomte si, že pôvodcom informácií o údajnom násilí v našom stredisku sú osoby, o ktorých samotné dieťa opakovane udáva, že bolo obeťou domáceho násilia a títo ľudia sú agresori,“ povedal Tománek.

Očakávaná tlačovka riaditeľa ústavu
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

Riaditeľ na otázky neodpovedal

Potom nasledovali otázky novinárov, ale Tománek bol zdržanlivý, prakticky nič nepovedal. Kedy sa dozvedel o tom, že v roku 2014 došlo k sexuálnemu styku maloletej a podozrivého? Tománek nereagoval. Na otázku, v akom bol vzťahu podozrivý, ktorý mal mať pohlavný styk s Natáliou, odpovedal, že „stojím si za svojimi tvrdeniami“.  Na tlačovke bol s kolegami z centra v Galante . Na otázku, kto sú, odpovedal, že „to nie je podstatné“. „Opakujem znova, ja by som maril vyšetrovanie,“ opakoval dookola Tománek.

Útek pred novinármi
Zobraziť galériu (10)
Útek pred novinármi  (Zdroj: SITA)

Vyhráža sa novinárom

Už sa nebude vyjadrovať až do skončenia vyšetrovania. „Je to v záujme ochrany práv detí,“ poznamenal. Namiesto toho sa začal vyhrážať novinárom a chystá sa vyvodiť konzekvencie. „Vykonáme dôsledné analýzu mediálnych výstupov." povedal. Chce pokoj pre svoju prácu, ktorú realizuje už 16 rokov.

Očakávaná tlačovka riaditeľa ústavu
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

Zdvihol sa a utiekol preč

Ako je možné, že v centre nebola zabezpečená bezpečnosť, keď tam deti posiela súd, Tománek neodpovedal. Sľúbil ďalšiu tlačovku v „blízkej dobe“. Aj keď mali novinári veľa otázok, Tománek s kolegami sa zdvihol a utiekol preč.

Očakávaná tlačovka riaditeľa ústavu
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

Pozrite si tlačovku a následnú "naháňačku" za Tománkom

Brannobezpečnostný výbor o Galante nerokoval, koalícia bola proti programu

Poslanci Výboru Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť dnes o kauze resocializačného centra Čistý deň v Galante nerokovali. Za program mimoriadneho zasadnutia, ktoré iniciovali opoziční poslanci, nezahlasovali koaliční členovia výboru, ktorí majú väčšinu.

Tománek nechcel predstaviť svojich kolegov
Zobraziť galériu (10)
Tománek nechcel predstaviť svojich kolegov  (Zdroj: TASR)

Je to škandál

Opozícia chcela na výbore hovoriť o postupe polície vo veci medializovaného prípadu údajného pohlavného zneužívania, ako aj verbálneho a fyzického šikanovania maloletých osôb v resocializačnom zariadení. Na vybor pozvali aj ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) a policajného prezidenta Tibora Gašpara. Ani jeden neprišiel, ospravedlnili sa z dôvodu zahraničnej cesty. Člen výboru Ľubomír Galko (SaS) označil zablokovanie schôdze výboru koalíciou za škandál.

V galantskom zariadení sa už začala hĺbková kontrola. Skupina kontrolórov pozostáva z pracovníkov ministerstva práce a ústredia práce či zástupcov Slovenskej komory sociálnych pracovníkov. Zisťujú, či je centrum spôsobilé vykonávať resocializačný program. Svoju prácu skupina koordinuje s generálnou prokuratúrou. Priebežne nechce o výsledkoch kontroly informovať, urobí tak až po jej ukončení.

Špeciálny vyšetrovací tím

Dianie v zariadení preveruje akreditačná komisia a šesťčlenný vyšetrovací tím. Bude sa zaoberať informáciami na blogu poslankyne Blahovej, jej tvrdenia budú predmetom vyšetrovania a v rámci tímu budú otvárať samostatné trestné stíhania. Tento víkend vypočúvala polícia aj matku Natálie, ktorá mala mať ako maloletá styk so zamestnancom centra. Prieskum v centre avizovala aj detská ombudsmanka Viera Tomanová.

Viac o téme: GalantaNatáliaČistý deňPeter TománekCentrum hrôzy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu