Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Odhalili pamätník obetiam havárie AN-24

Pomník v obci Hejce stvárňuje hrdinstvo vojakov, ktorí zahynuli pri nešťastí.
Pomník v obci Hejce stvárňuje hrdinstvo vojakov, ktorí zahynuli pri nešťastí.

HEJCE/KOŠICE - Takmer päťsto ľudí dnes prišlo vzdať úctu obetiam leteckého nešťastia, ktorému došlo 19. januára 2006 na kopci Borsó.

Najprv položili vence k pamätnému kameňu na mieste tragédie a potom podvečer sa zúčastnili odhalenia memoriálneho pamätníka v obci Hejce. Na slávnostnom odhalení sa zúčastnil predseda NR SR Pavol Paška, minister obrany František Kašický, maďarský minister obrany Imre Szekeres, a nechýbal ani exminister obrany a poslanec NR SR Juraj Liška.

Pri leteckom nešťastí zahynulo 42 vojakov, ktorí sa vracali domov z mierovej misie KFOR v Kosove. Prežil iba jediný - Martin Farkaš, ktorý sa s manželkou tiež zúčastnil na odhalení pamätníka. "Pamätník je mementom ľudskej súdržnosti a spolupatričnosti, ktorú prejavili Slovákom občania Maďarskej republiky, obyvatelia obce Hejce i predstavitelia štátu. Je súčasne prejavom úcty a uznania obetiam leteckého nešťastia, ktorý zahynuli pri návrate z mierovej misie. Nikdy na vás nezabudneme," povedal v smútočnom prejave minister Kašický. Juraj Liška pre novinárov uviedol, že ma túto tragickú udalosť veľmi smutné spomienky a pokladal si za povinnosť i česť prísť dnes na odhalenie pamätníka.

Pomník v obci Hejce stvárňuje hrdinstvo vojakov, ktorí zahynuli pri nešťastí. Autorom pomníka je akademický sochár Ladislav Sabo z Galanty, ktorý spolupracoval s Vavrincom Perleczkým a Ladislavom Molnárom. Pamätník v hodnote 4,5 milióna Sk, postavený na podstavci z tatranskej žuly obkolesujú do bronzu zaliate štyri šesťmetrové stromy, ktoré sa zlomili pri páde lietadla. Tretina použitých peňazí pochádza z verejnej zbierky. Vedenie obce Hejce zvažuje v neďalekom cirkevnom objekte zriadiť aj pamätnú izbu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu