Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Ministerstvo plánuje zmeny vo financovaní základných škôl: Toto sú priority

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Ministerstvo školstva pripravuje novelu zákona o financovaní, v rámci ktorej chce riešiť napríklad problematiku financovania prvého stupňa základných škôl. Zohľadňovať by pritom po novom mali okrem počtu žiakov aj nevyhnutný počet tried, ktoré škola musí na prvom stupni pre prihlásených žiakov otvoriť.

Rezort navyše plánuje zrušiť zvýhodnenie normatívu pre druhý stupeň základnej školy pri školách s počtom žiakov do 250. Na dnešnej tlačovej besede to povedal minister školstva Peter Plavčan s tým, že ministerstvo má pripravený draft návrhu zákona, no potrebujú prerokovať tézy s relevantnými partnermi a k zákonu treba aj širokú diskusiu. Plavčan dodal, že zmeny budú bolestivé, keďže opatrenia budú smerovať aj k optimalizácii siete škôl.

Poradca ministra Peter Mederly dodal, že stratégia pre optimalizáciu siete škôl hovorí, že nechcú malé deti hnať ďaleko od svojho bydliska. Nechcú teda znižovať počet škôl s prvým stupňom. Prísnejší však chcú byť na druhom stupni. Zrušenie zvýhodneného normatívu pre druhý stupeň základnej školy pri školách s počtom žiakov do 250 sa podľa Mederlyho bude týkať stoviek škôl. Ako dodal, v súčasnosti je viac škôl, ktoré sú v osobitnom postavení ako v normálnom postavení.

Toto opatrenie podľa neho ušetrí 14,3 milióna eur. Zdôraznil však, že v tejto reforme nejde o ušetrenie peňazí, keďže školstvo dostáva u nás menej peňazí ako v iných krajinách. Cieľom je, aby sa prostriedky do školstva zvýšili, ale aby nedochádzalo k neefektívnosti. Vo väčších školách je podľa neho navyše väčší predpoklad na kvalitnejšie vzdelávanie na druhom stupni ako v menších školách. Návrh novely zákona by mali predložiť do medzirezortného pripomienkového konania do konca roka. 

Minister na dnešnej tlačovej besede hovoril aj o odpočte úloh, ktoré si ministerstvo vytýčilo na tento rok. Zdôraznil pritom, že ministerstvo už zabezpečilo legislatívnu úpravu na zvýšenie platov pedagogických a odborných zamestnancov od 1. septembra či zrušilo ustanovenie o najnižších počtoch žiakov v triedach. Ako dodal, rezort tiež vyhodnotil pilotnú fázu zavedenia nového Štátneho vzdelávacieho programu pre predprimárne vzdelávanie v materských školách. Ministerstvo tiež plánuje zverejniť výzvu na podporu internacionalizácie vysokých škôl vrátane podpory uskutočňovania študijných programov v cudzom jazyku.

Viac o téme: FinancovanieZákladné školyMinisterstvo školstva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu