Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Opozičná strana SaS podporuje štrajk učiteľov: Platy sú pod priemerom, ich povolanie zažíva krízu

Branislav Gröhling
Branislav Gröhling (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Opozičná strana SaS podporuje štrajk učiteľov. Liberáli upozorňujú, že nástupné platy učiteľov sú pod priemerom nástupných platov vysokoškolsky vzdelaných ľudí a učiteľské povolanie zažíva krízu. Preto sú požiadavky pedagógov o vyššie platy podľa nich opodstatnené.

"Je však treba dodať, že vyššie platy sú len jedným z viacerých krokov k zlepšeniu úrovne školstva," konštatuje poslanec Národnej rady SR za SaS Branislav Gröhling. Podľa neho je dlhodobo známe, že systém vzdelávania nedosahuje žiadané výsledky v porovnaní so zahraničím, aj čo sa týka prípravy absolventov na prax. "Učitelia musia byť adekvátne pripravení na povolanie, mať vytvorené vhodné podmienky na kontinuálne vzdelávanie a na výučbu rôznymi metódami s cieľom dosiahnuť lepšie výsledky," tvrdí Gröhling. Preto zdôrazňuje potrebu kvalitnej prípravy učiteľov na povolanie a nutnosť vytvoriť vhodné pracovné podmienky pre pedagógov.

Opozičný poslanec zároveň pripomína, že SaS považuje za kľúčové zamerať sa na to, aby školstvo efektívne pripravovalo žiakov na pracovný život. "Žiaci v školách musia byť pripravení na prax a vedieť, čo sa od nich očakáva. Preto je okrem dobrej prípravy učiteľov dôležité sledovať aj uplatniteľnosť absolventov škôl a potreby trhu práce," dodal.

Nespokojní učitelia sú pripravení vstúpiť 13. septembra do stupňovaného štrajku. V tento deň by sa v školách nemalo učiť jednu vyučovaciu hodinu. Žiadajú, aby vláda i parlament legislatívnymi opatreniami zabezpečila zvýšenie tarifných platov všetkých pedagogických a odborných zamestnancov v regionálnom školstve o 140 eur v tomto roku a o 90 eur od začiatku roka 2017.

Taktiež požadujú, aby bolo prehodnotené kreditné vzdelávanie učiteľov a navýšené rozpočty ministerstiev školstva a vnútra celkovo o 400 miliónov eur pre odstránenie rozdielov vo vybavenosti škôl. Ak situácia ostane rovnaká, v štrajku chce Iniciatíva slovenských učiteľov (ISU) pokračovať 21. septembra, kedy by sa v školách nemalo vyučovať už dve hodiny a 29. septembra, vtedy by sa zas učiť nemalo tri vyučovacie hodiny.

Ďalší poslanec za SaS Martin Poliačik poukazuje na potrebu hľadania dohody medzi zainteresovanými stranami. "Budeme radi, ak obe strany, aj iniciatíva učiteľov i ministerstvo školstva, preukážu vôľu sa dohodnúť a hľadať kompromisy. Požiadavky učiteľov sú legitímne a mrzia nás hlasy, ktoré ich snahy znevažujú. Pri každom rokovaní musí byť snaha o dohodu, zákopové vojny nikam nevedú," dodal Poliačik.

Viac o téme: ŠtrajkŠkolstvoSaSBranislav Gröhling
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu