Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Bratislava zažije ďalší protest: Pred čínskou ambasádou bude dnes demonštrácia

BRATISLAVA - Pred čínskou ambasádou v Bratislave na Jančovej ulici budú dnes o 17:45 podporovatelia Falun Gongu demonštrovať za slobodu Číňana Wanga Zhiwena. Ten bol jedným z prvých praktizujúcich, ktorých v Číne zatkli pri spustení prenasledovania Falun Gongu.

Ide o starodávnu kultivačnú prax, a teda metódu na zušľachtenie mysle i tela. "Po 14 rokoch väzenia a dvoch rokoch prísneho sledovania zabránili čínske úrady Wangovi Zhiwenovi v odchode za rodinou do USA. Odvtedy, ako ho v roku 2014 prepustili z väzenia, bol pod neustálym dohľadom a tlakom polície," vysvetlil Marek Tatarko zo Slovenskej asociácie Falun Gongu. Praktizujúci Falun Gongu na Slovensku sa tak pridávajú podľa jeho slov k žiadosti pre súčasných čínskych predstaviteľov, aby Wangovi Zhiwenovi opäť vydali jeho pas, aby mohol slobodne cestovať a navštíviť svoju rodinu a priateľov. "Vyzývame všetky vlády a organizácie ľudských práv, aby pomohli Wangovi Zhiwenovi, aby mohol uniknúť prenasledovaniu a spojiť sa so svojou rodinou v USA," doplnil.

Wang Zhiwen bol koordinátorom asociácie Falun Dafa v Pekingu, 20. júla 1999 ho zatkli v jeho dome a ako jedného zo stoviek praktizujúcich Falun Dafa uniesli. V ten deň spustil podľa Tatarka čínsky režim prenasledovanie tejto praxe. Následne ho 26. decembra 1999 odsúdili na 16 rokov väzenia. "Jeho prípad pritiahol medzinárodnú pozornosť, keď jeho dcéra Danielle svedčila na hearingu kongresu USA 5. decembra 2013. Wang Zhiwen bol ilegálne zadržiavaný od 20. júla 1999 do 14. októbra 2014. Nedávno ho jeho dcéra navštívila v Číne a čínske úrady mu vydali pas, ktorý mu umožňoval opustiť Čínu a odísť s dcérou do USA. Avšak pri prechode cez colnicu v Guangdongu mu colný úradník povedal, že jeho pas je zrušený a odstrihol mu z neho roh," vysvetlil Tatarko. 

Falun Gong, známy aj ako Falun Dafa učí ľudí nasledovať princípy pravdy, súcitu a znášanlivosti. Na verejnosti ho v roku 1992 predstavil Li Chung-č’. V roku 1999, sedem rokov po jeho predstavení na verejnosti, ho v Číne praktizovalo viac ako 70 miliónov ľudí. Spočiatku čínska vláda Falun Gong podporovala, obrat však nastal v roku 1999, keď zo štatistického prieskumu čínskej vlády vyplynulo, že tento systém praktizuje približne 100 miliónov ľudí. Táto vysoká popularita sa stala tŕňom v oku čínskej vlády, a tak sa rozhodla Falun Gong všetkými možnými spôsobmi potlačiť.

Čínsky prezident 20. júla 1999 Falun Gong postavil mimo zákon. Tí, ktorí ho v Číne praktizujú, sú v súčasnosti odsúdení buď na dlhodobé väzenie, alebo ich posielajú do nezákonne zriadených "právne výchovných centier“. Podľa Mareka Tatarka je však priliehavejší názov "centrá na vymývanie mozgov“, keďže sú špecializované na prepracované psychické týranie. Uväznenie sa často deje po sfalšovaní súdnych pojednávaní, uskutočňovaných s už dopredu rozhodnutým výsledkom, priblížil.

Viac o téme: ProtestAmbasádaČína
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu