Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Protesty na letných olympijských hrách? Po novom ich organizátori musia umožniť

Letné olympijské hry v Rio de Janeiro
Letné olympijské hry v Rio de Janeiro (Zdroj: SITA)

RIO DE JANEIRO - Brazílsky sudca nariadil v utorok organizátorom letných olympijských hier v Riu de Janeiro, aby umožnili pokojné protesty vo vnútri areálov, kde sa konajú športové súťaže. Sudca tak reagoval na prípady, keď niekoľko fanúšikov odviedli zo štadiónov za to, že držali v rukách protivládne transparenty.

Politická kríza v Brazílii sa prehlbuje: Senát v utorok diskutoval o procese impeachmentu voči prezidentke Dilme Rousseffovej, dočasne zosadenej 12. mája. Na 180 dní sa hlavou štátu stal viceprezident Michel Temer. Rousseffovej sa dáva za vinu manipulovanie s údajmi o rozpočte, ktoré údajne využila na svoje znovuzvolenie v roku 2014. Mnohí Brazílčania čoraz viac vyjadrujú svoje pocty nespokojnosti s politikmi práve na olympijských podujatiach. Najpoužívanejším heslom, napísaným rukou na transparentoch či tričkách, ako aj v sociálnych médiách je "Fora Temer" - čo je výzva na odvolanie dočasného prezidenta Temera, vysvetlila v správe tlačová agentúra AP.

Medzinárodný olympijský výbor zakazuje politické vyhlásenia na olympiáde a požiadal fanúšikov, aby nenarušovali športové súťaženie. Video nakrútené mobilným telefónom, ktoré zachytáva, ako fanúšikov odvádzajú bezpečnostné sily, sa však rýchlo rozšírilo v sociálnych médiách. Objavili sa aj prirovnania situácie k cenzúre, aká vládla v Brazílii počas vojenskej diktatúry v rokoch 1964-1985.

Video napríklad zachytáva, ako po zuby ozbrojení členovia vojenského komanda schmatnú sediaceho muža na sobotňajšej súťaži v lukostreľbe a odvádzajú ho preč, lebo držal protivládny pútač. Záznam incidentu bol potom na Facebooku zdieľaný takmer tri milióny ráz.

Federálny sudca v Riu zareagoval a vydal dočasné rozhodnutie, v ktorom uviedol, že pred olympijskými hrami bola síce schválená osobitná legislatíva, ale žiadna jej súčasť neobmedzuje právo Brazílčanov na slobodné vyjadrovanie. Sudca pohrozil udelením pokuty až do výšky 3200 dolárov každému, kto odvedie pokojných protestujúcich z miesta konania športových disciplín. Organizačný výbor v Riu uviedol, že plánuje sudcu požiadať, aby ešte raz zvážil svoje rozhodnutie, a že v prípade nutnosti sa odvolá.

Viac o téme: ProtestRio de JaneiroLetné olympijské hry
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu