Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Neuveriteľná správa pre slovenských dôchodcov: Aj Švajčiari im môžu v tomto závidieť!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstockphotos.com)

BRATISLAVA/PARÍŽ - Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) vo svojom profile na sociálnej sieti zverejnila informáciu o rastúcich rizikách chudoby penzistov. V krajinách OECD žije z hľadiska príjmu v priemere 12,6 % ľudí nad 65 rokov v relatívnej chudobe, ktorá je definovaná ako prijem nižší, než polovica priemerného národného ekvivalizovaného príjmu domácností. Miera chudoby je u starších ľudí vyššia ako u celkovej populácie, u ktorej je priemer 11,3 percenta. Slovenskí dôchodcovia sú však na tom oproti ostatným mimoriadne dobre.

Veľká skúška poslancov, ako pomôžu úbohej žene: Pozrite sa, kto bol ochotný poslať peniaze

Podľa posledných dostupných údajov miera chudoby pri ľuďoch vo veku nad 65 rokov bola veľmi vysoká najmä v Kórei (49,6 %), Austrálii (35,5 %) a Mexiku (31,2 %).

Najmenšou mierou chudoby zase trpia dôchodcovia v Holandsku (2,0 %) a u našich západných susedov v Českej republike (2,8 %). Nasleduje Luxembursko a Island s 3 percentami, za nimi Francúzsko s 3,8 percentami a pre niekoho možno veľmi prekvapivo Slovensko, na šiestej pozícii, so 4,1 %. Rovnaký výsledok dosiahlo aj Nórsko.

K spomínanému priemeru krajín OECD sa najviac približuje Belgicko (10,7 %), Rakúsko (11,4 %), Estónsko (12,6 %) a Spojené kráľovstvo (13,4 %).

Chudoba starších vekových skupín

Chudoba medzi ľuďmi vo veku 66-75 rokov je menej častá než vo veku 75 rokov a viac. Priemerná miera chudoby prvej skupiny činí 10,9 % a druhej 14,7 %. Dôležitým faktorom, ktorý vysvetľuje rozličný výskyt chudoby u starých ľudí, je úroveň nastavenia záchrannej siete
dôchodkových dávok.

Neuveriteľná správa pre slovenských
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Chudoba u žien

Staršie ženy sú podľa správy OECD Pensions at a Glance 2015 vystavené väčšiemu riziku chudoby než starší muži vo všetkých krajinách, kde sú k dispozícii štatistiky. Priemerná miera chudoby u mužov sa rovná 8,4 % a 12,4 % u žien. Najmenšie rozdiely medzi pohlaviami (menej ako 0,1 % bodu) sú pozorované v Írsku a Luxembursku.

Malé rozdiely, okolo 1 percentuálneho bodu, vo Francúzsku, na Islande a v Holandsku. Najväčšie rozdiely medzi pohlaviami sú v Estónsku, Slovinsku a USA, kde je miera chudoby medzi ženami o 8 až 12 percentuálnych bodov vyššia ako u mužov. Významné rozdiely sú aj v Nemecku, Poľsku, Maďarsku a Švajčiarsku.

Neuveriteľná správa pre slovenských
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Priemerný starobný dôchodok na Slovensku

Priemerný starobný dôchodok na Slovensku na konci júna tohto roka predstavoval 415,47 eura. V porovnaní s koncom júna vlaňajška ide o nárast o 6,67 eura. Tento druh dôchodku pritom na konci júna poberalo vyše 1,04 milióna osôb. Predčasný starobný dôchodok, ktorý dostávalo cca 18 900 penzistov, dosahoval v priemere 393,55 eura. Medziročne išlo o nárast o 3,27 eura. Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnila Sociálna poisťovňa.

Viac o téme: DôchodokPríjemOECD
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu