Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Chystáte sa na dovolenku? Cestovanie do týchto destinácii radšej dobre zvážte

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Vzhľadom na aktuálne vyhlásenie výnimočného stavu na celom území Turecka odporúča slovenský rezort diplomacie zvážiť nevyhnutnosť cestovania predovšetkým do Ankary a Istanbulu s výnimkou letiskového tranzitu na medzinárodných letiskách v Ankare a v Istanbule, ktoré sú v prevádzke. Ako informoval Igor Skoček z Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, na letiskách je potrebné rátať so zdržaniami v súvislosti s prísnymi bezpečnostnými kontrolami.

"Situáciu v Turecku neustále monitorujeme a na základe informácií slovenského veľvyslanectva v Ankare a Generálneho konzulátu v Istanbule priebežne aktualizujeme aj odporúčania pred cestou," uviedol Skoček s tým, že v platnosti naďalej zostáva 2. stupeň odporúčania, podľa ktorého je dôležité zvážiť nevyhnutnosť cestovania do určitých oblastí Turecka. 

Rezort diplomacie tiež odporúča občanom SR, aby počas svojho pobytu na celom území Turecka zachovali pokoj, zvýšenú opatrnosť a nezapájali sa do verejných zhromaždení a akcií v uliciach miest, vyhýbali sa miestam s vysokou koncentráciou ľudí – najmä v Ankare, Istanbule a správnych strediskách krajiny, obmedzili pohyb po krajine a striktne dodržiavali pokyny miestnych bezpečnostných zložiek. Situácia v tureckých prímorských letoviskách je pokojná a letisko v Antalyi a v Izmire je v prevádzke. 

Cestujúcim odporúčajú v súvislosti s pretrvávajúcou závažnou bezpečnostnou situáciou v pohraničných regiónoch juhovýchodného Turecka spojenou s bezpečnostnými operáciami proti militantom Strany kurdských pracujúcich (PKK) a pretrvávajúcim konfliktom v Sýrii, zvážiť nevyhnutnosť cestovania do tureckých miest a provincií Adana, Hatay, Kilis, Gazi Antep, Şanliurfa, Mardin, Diarbakiyr, Şirnak, Tunceli, Hakkari, Siirt, Kars, Agri a Van. Slovenským občanom tiež odporúčajú nezdržiavať sa v približne 40 kilometrom pohraničnom pásme na turecko-sýrskej a turecko-irackej hranici. 

Rezort diplomacie zároveň dôrazne odporúča slovenským občanom, aby v prípade cestovania do Turecka využili službu dobrovoľnej elektronickej registrácie na webovej stránke Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky.

Viac o téme: Turecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu