Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

V okrese Banská Štiavnica lovili krokodíla: Počasie im nevyšlo, ľudia sa tešili aspoň na jeho slzy

Ojedinelé dedinské podujatie - výlov krokodíla v Banskej Belej v okrese Banská Štiavnica Zobraziť galériu (2)
Ojedinelé dedinské podujatie - výlov krokodíla v Banskej Belej v okrese Banská Štiavnica (Zdroj: TASR - Jozef Poliak)

BANSKÁ BELÁ - Ojedinelé dedinské podujatie - výlov krokodíla v Banskej Belej v okrese Banská Štiavnica, ktoré sa koná od roku 1962 pravidelne každé dva roky, muselo dnes zmeniť program. Predpovede počasia a celodenný dážď totiž prinútili organizátorov, že "krokodíla" vylovili z vôd neďalekého tajchu o deň skôr.

"Porciovať krokodíla ale tak ako každý rok predsa len budeme," povedal starosta Branislav Babirád. "A obyvateľom obce, ktorí dnes na oslavu odchytenia krokodíla na miestny futbalový štadión aj napriek dažďu prišli, sa navyše ujdú aj krokodílie slzy v podobe tekutého občerstvenia," dodal.

Výlov krokodíla organizujú v Banskej Belej na základe humorného príbehu, ktorý sa v obci odohral pred mnohými rokmi. Ako sa píše v obecnej monografii, v minulosti sa potrundžení obyvatelia osady Halča vracali z belianskej krčmy po veľkej búrke domov. Cestou pri Halčianskom jazere uvideli na hladine plávajúci kmeň borovice, ktorý pokladali za krokodíla. Túto skutočnosť nahlásili vedeniu mesta, na základe čoho mestská rada vydala rozkaz na chytenie a zneškodnenie nebezpečnej obludy.

Ojedinelé dedinské podujatie -
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR - Jozef Poliak)

Táto veselá príhoda sa neskôr stala podnetom na prekáranie Belanov pri príležitosti hodov, na ktorých sa každému dostane určitý diel z uloveného krokodíla. "Výlov a delenie krokodíla" má v súčasnosti za cieľ dávať na pranier to, čo je pre obec neprospešné, zlé a čo trápi občanov. Svojským spôsobom a podaním vytvoriť vtip, žart a zabaviť verejnosť, píše sa v publikácii.

Netradičné podujatie sa koná vždy v predvečer belianskej púte. Tá býva v dedine prvú nedeľu po 16. júli. "Na budúce bude výlov krokodíla spojený aj s oslavami 790. výročia založenia obce a stretnutím zástupcov kráľovských banských miest," pripomenul starosta.

Viac o téme: Banská Belá
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu