Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Veľká skúška poslancov, ako pomôžu úbohej žene: Pozrite sa, kto bol ochotný poslať peniaze

Poslanci parlamentu Zobraziť galériu (8)
Poslanci parlamentu (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Zatiaľ čo poslanci si užívajú prázdniny, bežný smrteľník a zamestnanec musí chodiť normálne do práce. Topky sa rozhodli vyskúšať ochotu poslancov parlamentu pomôcť úbohej žene v čase, keď si užívajú voľno. Pozrite sa, ako poslanci reagovali a koľkí z nich boli ochotní finančne prispieť chudákovi.

Vytvorili sme profil fiktívnej ženy, ktorá má problémy s mužom a súrne potrebuje pomoc na to, aby spolu dokázali uživiť rodinu. Muž má len minimálny plat, žena poberá invalidný dôchodok s tým, že celý príjem minú na deti. Poslancov sme sa pýtali, či by vedeli pomôcť s hľadaním si práce, nejakým finančným príspevkom alebo radou, ako si zvýšiť pracovnú kvalifikáciu. Oslovili sme všetkých 150 poslancov a za týždeň nám prišla odpoveď od 19-tich z nich. Odpovede neposielali sami poslanci, ale ich asistenti.

Toto sú ich reakcie. Posúďte sami.

Ochotní liberáli a Obyčajní

Ako prvý sa ozval novozvolený poslanec za SaS Miroslav Ivan. Odporučil nás na príslušný úrad práce. Druhý sa ozval nezaradený poslanec Miroslav Beblavý. Napísal, že si máme prezrieť ponuku pracovných portálov. Upozornil tiež, že je možné dostať príspevok na dochádzku za prácou a odporučil nám kvôli možnej rekvalifikácii tiež kontaktovať úrad práce. Finančný príspevok z dôvodu neoveriteľnosti situácie poskytnúť nechcel a na záver poskytol telefónne číslo do jeho pracovnej kancelárie.

Miroslav Beblavý
Zobraziť galériu (8)
Miroslav Beblavý  (Zdroj: SITA)

Tretí nám napísal Peter Štarchoň zo Sme rodina. Poslanec si od nás vypýtal bližšie informácie, aby nám pomohol s príspevkom na ministerstve práce. Prvá zo smerákov sa ozvala Oľga Nachtmannová s tým, že je mimo Slovenska a že sa ozve. Ďalší v poradí chcel pomôcť Gábor Gál z Most-Híd. A to tak, že posiela peniaze na konkrétne projekty a odporučil nás informovať sa na úrade práce.

Smer bojuje proti chudobe

Zaujímavá je aj odpoveď Dušana Bublavého zo Smeru. „Ako poslanec NR SR sa ani ja neviem zmieriť s tým, že v súčasnosti v tomto režime je väčšina ľudí chudobných a hrstka ľudí si žije ako v nebi,“ napísal s tým, že vláda Fica bojuje proti chudobe a zároveň nás odporučil informovať sa, ako už v predošlých prípadoch, na úrad práce.

Dušan Bublavý
Zobraziť galériu (8)
Dušan Bublavý  (Zdroj: SITA)

S odpoveďami pre úbohú ženu sa ozvali aj kotlebovci. Asistent Jána Moru odpísal, že poslanec si bude chcieť dohodnúť stretnutie a informoval nás o dvoch pracovných ponukách v Lozorne a vo Voderadoch, kde sa dá zarobiť 650 až 830 eur. Vzápätí napísal aj jeho kolega Stanislav Drobný. Rovnako ako Mora, aj on nám odporučil prácu vo Voderadoch a Lozorne.

Naučiť chytať ryby, nie dávať

Anna Zemanová nám odporučila pohľadať si aspoň džob upratovačky v hypermarkete a súčasne hľadať si prácu na pracovných portáloch. Exminister obrany Ľubomír Galko nás odkázal tiež na hľadanie práce na pracovných portáloch. Ďalšia liberálka z SaS Jana Cigániková v duchu hesla „daj človeku rybu a zasýtiš ho na deň. Nauč ho chytať ryby a zasýtiš ho na celý život“ vycítila, že žiadame iba príspevok. Následne nám popriala všetko dobré a odporučila nám začať makať na sebe, pýtať sa a zlepšovať sa, ako sa len dá.

Jana Cigániková
Zobraziť galériu (8)
Jana Cigániková  (Zdroj: TASR)

Asistentka Ota Žarnaya z OĽaNO nám odporučila hľadať si prácu v niektorej automobilke. Ďalej nám ochotne ponúkol pomoc pri vybavovaní dávky v hmotnej núdzi a vysvetlil, či na ňu má uchádzač nárok. Jane Kiššová nám predtým, ako popriala všetko dobré, informovala ako si vyhľadať informácie o dávke v hmotnej núdzi. Ján Keckés si pre zmenu vypýtal telefónne číslo a obec, z ktorej pochádzame.

Oto Žarnay
Zobraziť galériu (8)
Oto Žarnay  (Zdroj: Miro Vacula)

Darujem detské oblečenie

Veronika Remišová nám poskytla telefónne číslo na špecializované sociálne poradenstvo, kde by podľa nej vedeli pomôcť. Ďalšia liberálka zo SaS, Natália Blahová, nám chcela ponúknuť oblečenie pre deti a školské potreby. Asistent Igora Janckulíka zo Siete si pýtal ďalšie podrobné informácie, aby nám vedel pomôcť. Jana Nehézová z ĽSNS chcela predtým, ako nám pomôže, vidieť kópie alebo fotky dokumentov, ktoré potvrdzujú náš sociálny stav.

Natália Blahová
Zobraziť galériu (8)
Natália Blahová  (Zdroj: SITA)

Ako posledná sa po týždni Viera Dubačová z OĽaNO. Povedala, že po zvolení za poslankyňu ju zaplavilo množstvo e-mailov o prosbu. Ako povedala, tieto prosby ju motivujú zmeniť nastavenie sociálneho systému. Odporučila nám niekoľko organizácií, ktoré pomáhajú ľuďom v núdzi a na záver si vypýtala bližšie informácie o mužovi, aby vedela pomôcť s prípadnými ponukami práce.

Viera Dubačová
Zobraziť galériu (8)
Viera Dubačová  (Zdroj: SITA)

Viac o téme: PomocTest ParlamentPoslanci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu