Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Odštartovala nočná mora pre rodičov na kúpalisku: Najčastejšie zranenia detí, ako im predísť!

S letnými prázdninami prichádzajú aj riziká Zobraziť galériu (2)
S letnými prázdninami prichádzajú aj riziká (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Mesiace júl a august nie sú iba mesiace školských prázdnin, ale sú aj najrizikovejším obdobím detských zranení. Preto je treba mať sa na pozore. Počet detských úrazov počas prázdnin stúpa a to až dvojnásobne. Nie len následky na zdraví, ale aj poriadne finančné problémy môžu rodičom spôsobiť práve tieto deťmi populárne dni.

O tom, že leto „praje“ detským zraneniam, vypovedajú aj vlaňajšie štatistiky. Na základe údajov Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby v mesiacoch júl a august minulého roka boli potrebné zásahy pri detských poraneniach až 1337-krát. Denne tak záchranári ošetrili približne 22 detí. Toto číslo v porovnaní s rovnakým obdobím v roku 2014 výrazne stúplo.

Podľa Analýzy úrazovosti a bezpečnosti detí v Slovenskej republike realizovanej Úradom verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR) tvoria najväčšiu časť zo všetkých úrazov detí pády (56 %). Najčastejšie, vo viac ako 70 %, si deti dôsledkom úrazov zrania končatiny (zlomeniny, pomliaždeniny). Potvrdzujú to aj štatistiky NN Životnej poisťovne: „V rámci úrazov detí sa najčastejšie stretávame so zlomeninami horných končatín, tržnými ranami, zlomeninami a podvrtnutiami dolných končatín a poraneniami kolien,“ hovorí Peter Brudňák, generálny riaditeľ NN Životnej poisťovne. Časté, no ešte závažnejšie, sú aj úrazy hlavy, ktoré podľa ÚVZ SR tvoria viac ako pätinu úrazov.

Podľa prieskumu NN má až deväť z desiatich rodičov obavy zo zranenia svojho dieťaťa a ich obavy sú vraj oprávnené. Práve preto by mali byť rodičia obozretní a zabezpečiť svojmu dieťaťu poistnú ochranu. Choroba, či úraz má veľakrát negatívny dopad na rodinný rozpočet. Výpadok príjmu z dôvodu starostlivosti o dieťa počas hospitalizácie a zotavovania môže spôsobiť finančné ťažkosti, najmä, ak rodina nemá úspory. Ešte horšie sú prípady, keď má dieťa v dôsledku ťažkého úrazu doživotné následky, ktoré sa trvalo podpíšu na ekonomickej situácii rodiny,“ uvádza Brudňák. Až tretina rodičov, ktorí boli oslovení uviedli, že pre takéto prípady nemajú vytvorené žiadne rezervy ani uzatvorené životné poistenie.

Samotné poistenie je veľmi dôležité, o tom niet pochýb, ešte dôležitejšia je však prevencia úrazov. Aj úplne jednoduché a nenáročné opatrenia vedia zamedziť nešťastiu. O potrebe prevencie hovorí aj hlavný hygienik Slovenskej republiky, prof. Ivan Rovný: „Počas prázdninových mesiacov sú deti menej sústredené a uvoľnené, z čoho vyplýva zvýšené riziko poškodenia zdravia, zapríčinené ich neopatrnosťou. Následky úrazov v niektorých prípadoch predstavujú pre dieťa doživotný zdravotný hendikep. Je nevyhnutné dbať na to, aby dieťa pri športovaní zachovávalo bezpečnostné opatrenia, ako napr. nosenie chráničov na rukách a nohách pri korčuľovaní, nosenie bezpečnostnej prilby pri bicyklovaní a korčuľovaní, dodržiavanie pravidiel cestnej premávky a podobne.“

Existuje pár rád, ako stráviť letné prázdniny a predísť úrazom. Pri športových aktivitách myslieť na ochranné prvky ako sú prilba, chrániče, reflexné prvky. Ku vode si treba zaobstarať plávacie pomôcky. Tiež treba myslieť na ochranu pred slnkom, chrániť dieťa pred úpalom pokrývkou hlavy, nevystavovať ho priamemu slnku v obedňajších hodinách, používať krémy s vysokým UV faktorom. Poučiť ich ako sa správať, keď sa stretnú s osou alebo sršňom a hlavne nepreceňovať vlastné schopnosti a schopnosti detí.

Viac o téme: LetoPrevenciaúrazy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu