Pondelok17. jún 2024, meniny má Adolf, zajtra Vratislav

Majského odsúdili na 12 rokov

Jozef Majský Zobraziť galériu (14)
Jozef Majský

PEZINOK - Kontroverzného podnikateľa Jozefa Majského dnes Špeciálny súd odsúdil za tunelovanie skrachovaných nebankových spoločností BMG Invest a Horizont Slovakia na 12 rokov väzenia.

Súd ho tak potrestal o šesť mesiacov vyšším trestom, ako navrhol prokurátor. Spolu s ďalšími dvoma podnikateľmi musí Majský zaplatiť skrachovanému Horizontu celkovo 336 miliónov korún. Odsúdení sa voči rozsudku ešte môžu odvolať na Najvyšší súd.

Okrem Majského dnes súd uznal za vinných aj Dávida Brtvu, ktorý by si mal podľa zatiaľ neprávoplatného rozsudku odsedieť 11 rokov. Patrik Pachinger dostal trest desať rokov väzenie. Obidvaja majú zaplatiť pokutu po 300.000 Sk. Brtva musí ešte okrem spoločnej úhrady Horizontu zaplatiť aj ďalších 5,6 milióna korún.

Majský, ktorý bol v minulosti známy ako vplyvný podnikateľ s kontaktmi na vrcholných politikov, založil podľa obžaloby založil v roku 2002 zločineckú skupinu s cieľom ukradnúť zo skrachovaných nebankových spoločností stovky miliónov korún. Pred súdom Majský vinu odmietal.

Nebankové spoločnosti pred krachom ponúkali sporiteľom nereálne vysoké zúročenie vkladov. Výnosy však firmy podľa súdu vyplácali z vkladov ďalších sporiteľov bez toho, aby vytvárali skutočný zisk. To malo byť v roku 2002 príčinou krachu spoločností, pri ktorom desaťtisíce občanov prišli spolu o miliardové úspory.

Špeciálny súd, ktorý sa zaoberá organizovaným zločinom a korupciou, tento rok na 11,5 roka odsúdil aj samotného šéfa Horizontu a BMG Vladimíra Fruniho.

Chronológia procesu s Majským odsúdeným za tunelovanie Horizontu >>
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu