Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Tomanová zúri a reaguje na škandál s malým Marcom: Šíria okolo seba nenávisť a zlobu!

Viera Tomanová Zobraziť galériu (5)
Viera Tomanová (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Medzi vysokými slovenskými političkami to poriadne iskrí. Po tom, čo poslankyne parlamentu skritizovali komisárku pre deti Vieru Tomanovú za to, že nekoná v prípade odobratia Marca, prišla tvrdá odveta. Tomanová si nedávala servítku pred ústa a vrátila Lucii Nicholsonovej a Natálii Blahovej úder, aj s úrokmi.

"Pani poslankyne šíria zlobu a nenávisť," povedala pre Topky o vystúpení poslankýň na tlačovke exministerka práce a súčasná komisárka pre deti Viera Tomanová. Tá odsúdila zásah v prípade malého Marca (7). Podľa komisárky, ak by bola matka seriózna, takýto postup by nemohla pripustiť. "Je zarážajúce, že matka pripustila takýto postup. Rešpektujem rozhodnutie súdu, to ale neznamená, že nebudem rešpektovať práva dieťaťa. Je to porušenie vyhlášky, porušili práva dieťaťa. Je zarážajúce a nepripustné, aby dňa 13. mája sociálny kurátor s vyšším súdnym úradníkom a matkou násilím vtrhli do triedy počas vyučovania bez ohlásenia a dieťa s týmto úkonom nesúhlasilo a výrazne sa bránilo, čím porušili jeho práva," povedala nám Tomanová s tým, že sa osobne obrátila na Generálneho prokurátora.

Viera Tomanová
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Matku by poslala k Šalamúnovi

Podľa nej mali zvoliť úplne iný postup odobratia dieťaťa. "Rozumiem rozhodnutiu krajského súdu, keďže v prípade vyvstali vážne skutočnosti. V každom prípade, bolo potrebné dohodnúť taký postup, ktorý by znamenal čo najmenšiu ujmu psychického aj fyzického stavu dieťaťa. Je zarážajúce, že matka pripustila takýto postup. Poslala by som ju k starému Šalamunovi, kde keď nevedel ako rozsúdiť, povedal matke, že rozdelí dieťa napoly a matka, ktorá bola pravá matka, radšej dala dieťa cudzej matke," kritizuje matku Marca, Blanku.

Dámy politikárčia

Celé vystúpenie na včerajšej tlačovke viacerých poslankýň je podľa nej politikárčenie troch dám. Aj keď v spore okolo Marca nie je angažovaná sociálna poradkyňa Ida Želinská, Tomanová jej nič nedarovala. "S pani Želinskou sme sa dohodli na odstúpení z postu riaditeľky detského domova. Lietala v projekte za 8 miliónov eur. Určite mi to nikdy nezabudla," skritizovala ju.

Tomanová zúri a reaguje
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Jozef Jakubčo)

Klame a trepe nezmysly

Natáliu Blahovú, ktorá tiež vystúpila na tlačovke a zásah označila za postup gestapa, a ktorá chcela byť komisárkou pre deti na úkor Tomanovej, skritizovala pre inú vec. "Pani Blahová vystúpila raz v parlamente, povedala, že si adoptovala polročné dieťa z detského domova. Dieťa rozbalila na prvej pumpe a vyvalil sa obrovský smrad. A naviac, ona musí prevziať kompletný protokol, ona ten protokol podpísala, že preberá dieťa v poriadku. Keby povedala, že sa dieťa vyvaľuje v smrade, je pokakané alebo sparené, pretože ho viezla v aute dve alebo neviem koľko hodín, kým došla k prvej pumpe, tak nepoviem ani slovo. Ale ona ho ukradla v erárnom ošatení? Ona ho ukradla s erárnymi plienkami? Keď ho preberám v detskom domove, tak ho preberám tak, že som bola komplet informovaná. Samozrejme si ho oblečiem do svojich vecí. Vy použijete šaty z detského domova a oblečiete ho do toho? A toto som pani Blahovej povedala. Veď to nie je možné, aby klamala a trepala nezmysly."

Tomanová zúri a reaguje
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

Z duše ma nenávidí

S podpredsedníčkou parlamentu Luciou Nicholsonovou má Tomanová už dlho napäté vzťahy. Ani ju komisárka nešetrila. "Pani Nicholsonová vždy vykrikovala, že podáva na mňa trestné oznámenie. Možno že raz jedno podala, to bolo všetko, nič viac. Ona totiž ani nevedela prečítať zákon. Môj názor je, že pani Nicholsonová mňa z duše nenávidí a toto pramení, podľa môjho názoru, z jej duševného stavu. V tomto ju môžem iba ľutovať," povedala na margo poslankyne SaS. Aby toho nebolo málo, Nicholsonová a Blahová s Tomanovou navzájom proti sebe vedú súdne spory.

Tomanová zúri a reaguje
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Jozef Jakubčo)

Robia si PR na ďeťoch

Podľa Tomanovej si robia poslankyne iba PR. Jej úrad rieši obdobné situácie, no do médií sa to nedostane. "Aby si robili poslankyne PR na ďetoch, to skutočne do politiky nepatrí. Kto je tu apolitický, je to len Tomanová. Obdobné prípady sme riešili dávno predtým ako si tieto dámy zmysleli. Nevykonali jediný krok, aby sa prípad vyriešil. Ja som 45 ročný sociálny pracovník a prešla som si viacerými pozíciami až na post ministra práce," dodala s tým, že situáciu okolo Marca pozorne monitoruje a rieši.

Treba posilniť stavy

Podľa Tomanovej mali nájsť úradníci pri zásahu vhodnejšiu formu. Aby sa dalo spolupracovať s matkou a starou matkou. Aby našli spoločnú reč najskôr ony dve. Potom zapojiť dieťa a následne riešiť situáciu. Aj možno aj z tohto dôvodu chce posilniť stav a odbornosť sociálnych úradov. Pripravuje totiž list pre ministra práce a požiada, aby posilnil stavy odborov sociálnych vecí aj z hľadiska počtu, ale aj odbornosti.

Tomanová sa obrátila tiež na Generálneho prokurátora a ministra práce, aby problémy neprorokovávali pred verejným publikom. Keď dieťa bude dospievať a stretne sa s týmto videom a uvidí, čo sa popísalo o jeho matke, nebude to mať dobrý dopad na neho.

Viac o téme: SociálkaMarcoViera TomanováBrehy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu