Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Nicholsonová sa obula do Tomanovej: Spôsobila nám medzinárodný škandál

Viera Tomanová
Viera Tomanová (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Komisárka pre deti Viera Tomanová nemá správu Výboru OSN pre práva detí, v ktorej ju výbor kritizuje, a tak k nej nevie zaujať odborné stanovisko.

Podpredsedníčka parlamentu Lucia Nicholsonová (SaS) totiž vo štvrtok zverejnila na sociálnej sieti zistenia výboru a upozornila, že Viera Tomanová sa postarala Slovensku o medzinárodný škandál. Výbor OSN pre práva detí tvrdo kritizuje Slovensko za to, že do funkcie ombudsmanky pre deti zvolilo Vieru Tomanovú. "Výbor veľmi kriticky hľadí na voľbu Viery Tomanovej za ombudsmanku pre deti, keďže tým podľa správy vládna strana nesplnila kritérium politickej nezávislosti komisára pre deti," napísala Nicholsonová.

Výbor je podľa nej veľmi vážne znepokojený obvineniami v prípade detského domova dcéry Viery Tomanovej Petronely, v ktorom "má dochádzať k nedodržiavaniu zákonov a práv detí". Výbor vníma aj to, že ombudsmanka pre deti je v tomto prípade v konflikte záujmov, keďže detský domov sídli na adrese komisárky. "Výbor preto vyzýva vládu, aby dohliadla na to, že pod vedením komisárky pre deti Viery Tomanovej budú prešetrené všetky podnety, aj z mimovládnych organizácií, ktoré skončia u ombudsmanky, keďže existujú pochybnosti o jej objektívnom prístupe," píše podpredsedníčka NR SR na sociálnej sieti.

Lucia Nicholsonová zároveň pripomenula, že Viera Tomanová podala trestné oznámenia na ňu, na jej kolegyňu poslankyňu Natáliu Blahovú (SaS) ako aj na všetky mimovládne organizácie, ktoré vyslovili pochybnosti o zákonnom postupe jej dcéry v detskom domove. Výbor tiež vládu vyzýva, aby pri možnej ďalšej voľbe detského komisára dodržala všetky kritériá, vrátane toho o politickej nezávislosti, "pretože iba politicky nezávislý ombudsman dokáže objektívne prešetriť všetky indície o nedodržiavaní práv dieťaťa z pohľadu štátnych úradov". 

Podľa Tomanovej ide o klamstvá

Viera Tomanová sa k medializovaným informáciám vyjadrila tak, že "sa striktne, tak ako to už urobila x-krát predtým, ohradzuje proti klamstvám, ktoré šíria niektorí opoziční politici či neúspešní kandidáti na post komisárky". Stanovisko poskytla Daniela Lengyelová z Úradu komisára pre deti. "V detskom domove, ktorý je umiestnený v mieste trvalého pobytu komisárky totiž nikdy neboli porušované práva detí a každá kontrola domova, ktorých bolo v ostatnom čase niekoľko, potvrdila, že práva detí sú plne rešpektované a zákony vo vzťahu k ním sú v maximálnej miere rešpektované. Je preto veľmi smutné, že výbor rozhoduje na základe zavádzajúcich a priam klamlivých informácií," píše sa v reakcii.

Informácie výbor dostáva podľa úradu len z jednej strany, a to od ľudí, ktorí práva mladej generácie zneužívajú na vytĺkanie politického kapitálu a na vedenie prízemného politického zápasu. "Komisárka nebude komentovať názor výboru týkajúci sa jej voľby, pretože tá prebehla v súlade so zákonom, na základe demokratických princípov a v súlade s princípmi parížskej deklarácie, ktorá okrem iného vyžaduje od komisára odbornosť, profesionalitu a nezávislosť," reaguje úrad Viery Tomanovej. 

Strana SaS opäť vyzýva komisárku, aby sa vzdala svojej funkcie, odvoláva sa pritom aj na spomínané zistenia Výboru OSN pre práva detí. "Viera Tomanová zlyhala ako ministerka práce pri projekte sociálnych podnikov, ktoré sa zvrhli na plytvanie a spreneveru verejných peňazí. A zlyháva aj ako komisárka pre deti, pretože nedokáže objektívne vyhodnotiť nezákonné postupy v detskom domove svojej dcéry Petronely. Dôkazom zaujatosti komisárky sú jej trestné oznámenia voči osobám, ktoré na tieto nezákonnosti upozornili. Pritom podstatou tejto kritiky je ochrana práv detí a ich citového života,“ reagujú poslankyne za SaS Lucia Nicholsonová a Natália Blahová.

Zároveň dodávajú, že Viera Tomanová sa pre svoje politické aktivity a členstvo v strane Smer-SD nikdy nemala stať komisárkou pre deti. "Jej zvolenie bolo len ďalším prejavom arogancie moci zo strany Smeru-SD. Dnes už má aj medzinárodný rozmer. Slovensko tak opäť vysiela do sveta o sebe negatívne správy,“ píše sa v ich stanovisku. Minimálnou požiadavkou na komisárku pre deti musí byť podľa poslankýň aspoň to, že sa o práva detí stará osoba, ktorá neuprednostňuje obchodné záujmy svojich rodinných príslušníkov a nevyvoláva otázniky o svojej spôsobilosti v OSN. 

Viac o téme: SaSOSNViera TomanováLucia NicholsonováSpráva výboru
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu