Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Slováci, buďte pozorní k svojmu telu: Zákerná choroba útočí bez symptómov a potichu

Ilustačné foto
Ilustačné foto (Zdroj: thinkstock.com)

CHICAGO - Takmer polovicu všetkých infarktov nesprevádzajú zjavné symptómy, napriek tomu môžu byť nebezpečné. Vyplýva to z najnovšej vedeckej štúdie, o ktorej výsledkoch informovala v utorok agentúra AP.

Štátom dotovaný výskum sa uskutočnil pod patronátom lekárskej fakulty Wake Forest University v americkom štáte Severná Karolína. Závery štúdie publikovali vedci v pondelok v odbornom časopise americkej kardiologickej asociácie Circulation. 

Vedci v rámci výskumu takmer 13 rokov sledovali viac než 9000 mužov a žien v strednom veku. Ide o jednu z najväčších štúdií, ktorej cieľom bolo preskúmať tzv. tiché infarkty a prebádať ich výskyt naprieč rodovými a národnostnými skupinami. 

Tichý infarkt je podľa lekárov rovnako nebezpečný, ako ten, pri ktorom pacient symptómy má. Jeho smrtiaci potenciál je však oveľa väčší, pretože pacient často netuší, že ho dostal. Nedostane sa mu teda primeranej lekárskej pomoci a často sa odhalí až po vyšetrení oveľa neskôr. Dôležitým faktorom pri liečbe infarktu je pritom čas.

Najlepšou prevenciou voči infarktu myokardu je pravidelné cvičenie a racionálny stravovací režim. 

Viac o téme: Infarkt
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu