Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Zlá správa pre všetkých, ktorí sú sami: Vedci zistili, čo tento pocit urobí s vaším telom

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

WASHINGTON/LONDÝN - Hoci slová múdrych radia, že človek sa má naučiť žiť sám so sebou, vedci by im za pravdu asi nedali. Prečítajte si, čo sa deje s vaším telom, keď sa cítite osamelo. Prezradíme vám, že to nie je žiadna sláva.

Samota je podľa odborníkov zlá a môže viesť k predčasnej smrti. Podľa nového výskumu zvyšuje riziko srdcového infarktu aj cievnej mozgovej príhody. Na človeka má asi taký zhubný vplyv, ako stresujúce zamestnanie alebo chorobná úzkosť.

Satirické, ale pravdivé obrázky otvárajú ľuďom oči: Bolestný pohľad na dnešnú dobu!

Výskumníci z univerzít v New Yorku, Liverpoole a Newcastle sa podujali na rozsiahlu štúdiu „osamelých“. Všetky vedecké tímy zistili, že samota zvyšuje riziko srdcovocievnych ochorení. Kombinácia zlých sociálnych vzťahov a slabého srdca môže byť dokonca smrteľná. Osamelosť a izolácia zvyšovala riziko ischemickej choroby srdca o 29 percent a riziko mŕtvice o 32 percent.

Zlá správa pre všetkých,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Hoci túto zdravotnú súvislosť potvrdili už predchádzajúce vedecké štúdie, až doteraz nebol rozsah rizika známy. Podľa viacerých odborníkov by mali zdravotníci pacientov informovať o dôležitosti sociálnej interakcie. Ako tlmočí slová expertov portál Metro, bolo by žiaduce venovať viac pozornosti výskumu technológií umožňujúcich sociálne interakcie. Hoci menia spôsoby ľudského kontaktu, nemusia ešte riešiť problém sociálnej izolácie, ktorý sa v Európe a Severnej Amerike čoraz viac prehlbuje.

Zlá správa pre všetkých,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

 

Viac o téme: SamotaOsamelosť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu