Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Kiskov trapas počas návštevy na juhu Slovenska: Andrej, sem si chodiť nemal!

Kiska vo firme c2i. Zobraziť galériu (3)
Kiska vo firme c2i. (Zdroj: SITA)

DUNAJSKÁ STREDA - Mohol si to dvakrát premyslieť. Prezident Andrej Kiska v rámci svojho oficiálneho programu zavítal do Dunajskej Stredy. Značnú časť svojho programu trávil v spoločnosti c2i, ktorej vlastnícke vzťahy poukazujú na cyperskú spoločnosť so sídlom v daňovom raji. Chcel pomôcť, nakoniec sa to otočilo proti nemu.

Zatiaľ čo jednotlivé štáty Európskej únie vyvíjajú opatrenia na zabránenie alebo na potláčanie aktivít súvisiacich s vyhýbaním sa plateniu daní, Andrej Kiska navštívil dcérsku spoločnosť firmy, ktorej oficiálne sídlo figuruje na 9. poschodí hotelového komplexu v Larnake. Informoval o tom portál Felvidek.ma.

Prezident Andrej Kiska a konateľ firmy c2i Patrick Hessel (v strede vpravo) počas návštevy prezidenta v spoločnosti c2i, ktorá vyrába karbónové dielce pre svetové automobilky a letecký priemysel
Zobraziť galériu (3)
Prezident Andrej Kiska a konateľ firmy c2i Patrick Hessel (v strede vpravo) počas návštevy prezidenta v spoločnosti c2i, ktorá vyrába karbónové dielce pre svetové automobilky a letecký priemysel  (Zdroj: SITA)

Návšteva prezidenta bola v čase, keď sa po celom svete ozývajú rozhorčené hlasy poukazujúce na kauzu "Panama Papers". Práve prostredníctvom vypuknutia spomenutej kauzy sa znova výraznejšie dostávajú do pozornosti firmy „optimalizujúce“ svoje dane.

V Dunajskej Strede a v jej okolí existuje niekoľko desiatok prosperujúcich a úspešných firiem, založených miestnymi podnikateľmi s mnohoročnou fungujúcou infraštruktúrou. Prezident však uprednostnil návštevu firmy, ktorú vedie Nemec Patrick Hessel so slovenským sídlom na Kračanskej ceste v Dunajskej Strede. Táto firma v posledných troch rokoch deklarovala tržby a výnosy za 22,5 miliónov eur a zároveň vykázala dane z príjmu v objeme mínus 51 tisíc eur.

Pravdepodobné sídlo firmy na Cypre
Zobraziť galériu (3)
Pravdepodobné sídlo firmy na Cypre  (Zdroj: SITA)

Na otázku, či svojou návštevou chce podporiť aj ostatné slovenské spoločnoti s majetkovou štruktúrou v daňových rajoch, prezident zdôrazňoval len dôležitosť príchodu nových zamestnávateľov. Jeho hovorca Roman Krpelan pre portál povedal, že treba rozmýšlať ekonomicky a všetko urobiť pre to, aby príchod nových podnikateľov na Slovensko bol čo najmenej problémový.

Viac o téme: Daňový rajAndrej KiskaDunajská StredaPatrik Hesse
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu