Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Vláda pomáha, ale pochváliť sa zabudla: Na Slovensko v tichosti dorazili utečenci z Afriky!

Utečenci v eritrejskom tábore (Ilustračné foto).
Utečenci v eritrejskom tábore (Ilustračné foto). (Zdroj: UNHCR)

BRATISLAVA - Na Slovensko prišla skupinka utečencov zo Somálska. Oficiálne o tom slovenské úrady zatiaľ neinformovali. No podľa Úradu Vysokého komisára pre utečencov sú na Slovensku už niekoľko dní vyše tri desiatky Afričanov.

Skupina 37 Somálčanov prišla na Slovensko z Eritrei už 14. apríla. Uvádza portál Úradu Vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR). Afričania majú byť presídlení do Spojených štátov práve s pomocou UNHC, Úradu pre utečenecké záležitosti (ORA) a Medzinárodnej organizácie pre migráciu. Tieto organizácie spolu pomohli už 281 utečencom zo Somálska. 132 ich má prísť v rámci realokácie do Austrálie, 58 na Slovensko a 54 do Kanady.

Zaujímavé je, že slovenské úrady o tejto udalosti zatial neinformovali. Podľa štatistík sa 98 percent populácie v Somálsku radí medzi moslimov. Medzi Somálčanmi je aj 52-ročný Shukri Abdi Quasim, jeho žena a štyri deti. Do Eritrei utiekol pred 19 rokmi a odvtedy žije v utečeneckých táboroch. "Život utečenca nie je jednoduchý. Dostávalo sa nám pomoci z UNHCR a ORA, no stále sme prežívali ťažké chvíle."

Shukri a jeho rodina sa ocitli v skupine, ktorá bola premiestnená na Slovensko na základe udelenia 6-mesačných víz. Tie im udelila slovenská ambasáda v keňskej Nairobi. Predtým, než prídu do Spojených štátov, absolvujú pohovor a zdravotnú prehliadku. "Nebojím sa," povedal na margo presídlenia Shukri. "Viem, že všetko nakoniec dopadne dobre," uzavrel.

Viac o téme: UtečenciSomálskoEritra
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu