Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Odborníci reagujú na test Topiek o moslimoch: Strach Slovákov z cudzincov potvrdený!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Včera sme priniesli výsledky ankety, v ktorej sme otestovali slovenské hotely a penzióny ohľadom hypotetického ubytovania moslimskej delegácie. Rezultát nás veľmi nepotešil a podobne ho vnímajú aj aktivisti z mimovládnych organizácií, hoci s menšími výhradami.

Z viac ako tridsiatky oslovených hotelov nám na našu správu odpovedali iba štyri zariadenia, z toho pozitívne dve. 

Šéfka Ligy proti rasizmu Ivana Bihariová pochválila nápad s anketou. Tvrdí, že súčasná atmosféra a pretlak negatívnych informácií o moslimoch vyvoláva v ľuďoch obavy. "Postoje verejnosti k moslimom sú totiž väčšinou ovplyvnené strachom. Ten je podporovaný jednostranným vnímaním moslimov ako jednoliatej skupiny, ktorá je kultúrne zaostalá, jej príslušníci by znásilňovali naše ženy a vnucovali by nám svoje náboženstvo, prípadne by u nás zosnovali teroristický útok," vysvetľuje.

Bihariová upozorňuje, že k nám tak nepreniknú informácie o tom, že moslimovia sú rovnakou skupinou ako ostatné náboženské skupiny, v ktorých taktiež nájdeme fanatikov či frakcie, ktoré škodia samotným celkom. "Bohužiaľ, pri moslimoch sú práve tieto frakcie najviac viditeľné a zdôrazňované, čo samozrejme v ľuďoch vyvoláva falošný obraz o všetkých moslimoch ako takých a umocňuje ich obavy a odmietanie," uzatvára.

Pre Topky sa vyjadril aj Ladislav Oravec z Nadácie Milana Šimečku: "To, čo uvádzate v článku, že postoje slovenskej verejnosti k moslimom sú druhé najtvrdšie v celej Európe platí," uviedol. Ohľadom toho, či ignorovanie našich správ spôsobilo to, že sme sa predstavili ako moslimovia, však už bol skeptickejší. "Možno čiastočne, ale v zásade si myslím, že biznis je nám častokrát prednejší ako predsudky a rasizmus a že vlastne hotely v zásade by išli sami proti sebe, keby to tak robili," povedal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu