Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Letecká dráma v Tatrách, zrážka vo vzduchu! FOTO Totožnosť pilota je už známa!

Miesto nešťastia Zobraziť galériu (5)
Miesto nešťastia

LYSÁ POĽANA - Na hraničnom priechode Lysá Poľana v okrese Poprad sa zrútilo bezmotorové lietadlo. Nehodu podľa hovorcu Záchrannej zdravotnej služby Borisa Chmela neprežil jeden človek. Vo vzduchu bolo v tom čase približne 60 vetroňov. Tri núdzovo pristáli na poľskej strane.

"Išlo o poľského občana. Nehoda sa stala na hraničnom priechode, na mieste nehody zasahuje poľský vrtuľník a ich záchranári. Ide o záležitosť inej krajiny, my do toho nezasahujeme," uviedol hovorca Záchrannej zdravotnej služby Boris Chmel.  

Takto k nešťastiu došlo

Nehodu neprežil pilot, ktorý sa zúčastňoval medzinárodných pretekov v bezmotorovom lietaní FCC Gliding. Tie sa aktuálne konajú na letisku v Prievidzi. Informáciu o nešťastí potvrdil riaditeľ medzinárodných pretekov Jozef Horňák. Nehodu vetroňa podľa jeho ďalších slov nahlásila základná služba S.A.R. "Jeden pilot zaletel v závetrí do lesa a následne spadol," spresnil. Organizačný štáb dal príkaz ostatným pilotom z FCC Gliding, ktorí v tom čase ešte lietali, pristáť. Podľa Horňáka ich vo vzduchu bolo ešte okolo 60. Vyvrátil tak zároveň pôvodne medializovanú informáciu o páde štyroch vetroňov.  

Letecká dráma v Tatrách,
Zobraziť galériu (5)

Nešťastím sa zaoberajú kompetentní

Na miesto nehody smeruje Letecký a námorný vyšetrovací úrad. "Po vyšetrení budeme vedieť, čo sa vlastne stalo, či to bola chyba pilota, alebo poveternostné podmienky, že vletel do závetria," ozrejmil riaditeľ pretekov. 

Medzinárodných pretekov v bezmotorovom lietaní, ktoré sa začali 10. apríla, sa zúčastňuje 130 pilotov z viacerých krajín. Súťažia v troch triedach, 15-metrovej, klubovej a zmiešanej. Preteky majú pokračovať vo štvrtok (21.4.) posledným letovým dňom; či piloti ešte odletia posledné disciplíny, určí podľa Horňáka vyšetrovací úrad. 

Letecká dráma v Tatrách,
Zobraziť galériu (5)

Letecká dráma v Tatrách,
Zobraziť galériu (5)

Pilot už bol indentifikovaný

Totožnosť pilota je už známa. Išlo o štyridsaťročného Poliaka Marcina Pawela Mezyka. Médiá o tom informoval krajský policajný hovorca Daniel Džobanik. Nešťastie bolo dnes na tiesňovú linku poľskej horskej záchrannej služby TOPR hlásené krátko po 14:00. Poliak však ešte krátko po páde žil. Uviedol to pracovník tiesňovej linky TOPR. „Pilot bol ešte pri vedomí, i keď veľmi zranený, ale žil,“ uviedol. Na miesto síce okamžite vyslali záchranárov i vrtuľník, keď však prišli na miesto, bolo už neskoro. 

Najbližšie k miestu dnes bola v čase tragédie podľa dostupných informácií skupina záchranárov Horskej záchrannej služby, ktorá mala terénnu službu v Javorovej doline. Hneď po prijatí informácie o páde lietadla smerovali na miesto nešťastia, kde už zasahovali poľskí záchranári. Na mieste sa momentálne nachádzajú poľskí i slovenskí záchranári, ako aj hasiči z Vysokých Tatier. Pilot súťažil na neoficiálnych majstrovstvách sveta v bezmotorovom lietaní FCC Gliding, ktoré sa dnes začali v Prievidzi. Na pretekoch štartuje 131 účastníkov zo 14 krajín.

Viac o téme: Letecké nešťastieTatry
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu