Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Kauza Bašternák naberá na obrátkach: Polícia začala trestné stíhanie

Ladislav Bašternák
Ladislav Bašternák (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA - Národná kriminálna agentúra (NaKA) začala trestné stíhanie v kauze podnikateľa Ladislava Bašternáka.

Informáciu priniesol Denník N s tým, že o začatí stíhania ich informovala vyšetrovateľka NaKA Tatiana Ujváryová oficiálnym listom. “Týmto vás upovedomujem, že 13. apríla 2016 bolo vyšetrovateľom NaKA začaté stíhanie vo veci zločinu neodvedenia dane v súvislosti s uplatnením si nároku na vrátenie nadmerného odpočtu DPH spoločnosťou BL 202 v roku 2012,” napísala vyšetrovateľka.

Ako Denník N pripomína, podnikateľ Ladislav Bašternák postavil komplex Bonaparte, kde býva aj predseda vlády Robert Fico. Jeho firma zároveň vlastní susednú nehnuteľnosť s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom. Podozrenia voči podnikateľovi sa týkajú nákupu a predaja siedmich bytov v komplexe Five Stars Residence, ktorý postavil Marián Kočner. Ladislav Bašternák tam kúpil sedem bytov za neprimeranú cenu 12 miliónov eur.

Z obchodu si následne firma BL 202 uplatnila vratku DPH v hodnote dva milióny eur a štát jej ju vyplatil, hoci existovali podozrenia, že ide o fiktívny obchod. Štát potom BL 202 vyplatil ďalších 6 miliónov na vratkách, dodáva denník.

Viac o téme: DPHLadislav BašternákVratky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu