Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Ďalšie obvinenie v kauze Bašternák: Poslanec Rajtár (SaS) podal trestné oznámenie

Jozef Rajtár
Jozef Rajtár (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Poslanec za stranu Sloboda a Solidarita (SaS) Jozef Rajtár podal vo štvrtok trestné oznámenie vo veci spoločnosti Real Forum Invest. Ako poslanec informoval na tlačovej besede v pondelok 16. mája, spoločnosť, ktorá postavila bytový komplex Bonaparte, v ktorom si byt prenajíma aj predseda vlády Robert Fico, má voči štátu daňový nedoplatok vo výške viac ako dva milióny eur. Konateľom spoločnosti bol v rokoch 2009 až 2013 podnikateľ Ladislav Bašternák.

"Keď sa pozrieme na verejne dostupné informácie, tak zistíme, že tá firma (Real Forum Invest, pozn.) bola väčšinu času v strate, takže ten nedoplatok zrejme nevznikol ako nedoplatok zo zisku, ale môžme sa domnievať a dedukovať, že vznikol ako nedoplatok za nadmerný odpočet DPH," vyhlásil na pondelkovom brífingu Rajtár. Ako uvádza v samotnom trestnom oznámení, "analýzou informácií z verejne dostupných zdrojov a ich posudzovaním v časovom vývoji možno vysloviť indície o podozrení zo spáchania viacerých trestných činov".

Rajtár zároveň požaduje "aby boli zo strany orgánov činných v trestnom konaní, vykonané všetky obvyklé úkony a postupy v záujme zabezpečenia nevyhnutných dôkazov pre trestné konanie, ako aj v záujme objasnenia skutkových okolností potrebných na vydanie uznesenia o začatí trestného stíhania pre podozrenie zo spáchania trestných činov v zmysle Trestného zákona, prípadne iných trestných činov". 

Národná kriminálna agentúra momentálne vyšetruje inú kauzu spájanú s podnikateľom Ladislavom Bašternákom. Podozrenia sa týkajú nákupu a predaja siedmich bytov v komplexe Five Stars Residence, ktorý postavil Marián Kočner. Ladislav Bašternák tam kúpil sedem bytov za neprimeranú cenu 12 miliónov eur. Z obchodu si následne firma BL 202 uplatnila vratku DPH v hodnote dva milióny eur a štát jej ju vyplatil, hoci existovali podozrenia, že ide o fiktívny obchod. Štát potom BL 202 vyplatil ďalších 6 miliónov na vratkách.

Viac o téme: Ladislav BašternákJozef Rajtár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu