Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Prírodný poklad Bratislavy je nateraz zachránený: Ministerka stopla megavýrub na Sihoti

(Zdroj: Facebook/Nie ropovodu cez Žitný ostrov a Bratislavu)

BRATISLAVA - Ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná nariadila okamžité zastavenie výrubu stromov na bratislavskom ostrove Sihoť. Ide o významný, strategický a najstarší vodárenský a vodohospodársky zdroj, na území ktorého by Lesy SR chceli podľa plánov na roky 2016–2025 vyrúbať až 50 percent stromov.

"Dala som pokyn generálnemu riaditeľovi Lesov SR, aby sa zastavila akákoľvek činnosť, máme na mysli najmä ťažobnú. Musím ale otvorene povedať, že do času, kým nenájdeme spoločné riešenie," povedala na dnešnom brífingu ministerka.

Spoločné riešenie bude rezort pôdohospodárstva hľadať spolu s Bratislavskou vodárenskou spoločnosťou (BVS) a hlavným mestom. O možných variantoch a konkrétom riešení je podľa nej zatiaľ predčasné hovoriť. Podľa ministerky je už nariadené vypracovanie analýzy danej situácie, na ktorej by sa mali podieľať nielen Lesy SR, ale aj všetky kompetentné inštitúcie. "Snáď tí, ktorí majú k tomu čo povedať, odborníci na lesy, vodu a životné prostredie, vyberú riešenie v prospech tejto lokality," doplnila Matečná.

Predmetom nielen dnešného rokovania ministerky s predsedom predstavenstva BVS Zsoltom Lukáčom priamo na ostrove Sihoť je predovšetkým prehodnotenie plánovaného rozsahu výrubu v ochrannom pásme prvého stupňa vodárenského zdroja na roky 2016-2025. Ten štátne lesy odôvodňujú najmä poškodenými a spráchnivenými stromami a plánovanou výsadbou nových mladých stromov. Prioritou ministerstva je totiž zachovanie ekologickej stability územia tak, aby v žiadnom prípade neboli ohrozené vodné zdroje.

Vodný zdroj treba primerane chrániť

Pozastavenie výrubu a aktuálne kroky ministerstva pôdohospodárstva v tejto veci víta aj samotná BVS. "Je veľmi dôležité, aby sme vodný zdroj, ktorý je na Sihoti, primerane chránili a zabezpečili jeho funkčnosť. Vítame, že z pohľadu ťažby bola zastavená akákoľvek činnosť a budú rozmyslené kroky, akým spôsobom bude táto ťažba realizovaná, ak vôbec realizovaná bude," konštatoval predseda predstavenstva BVS Zsolt Lukáč. Zároveň vyjadril nádej, že opatrenia, ktoré budú viesť k neodplaveniu ostrova, budú realizované a účinné. Ministerka sa v tejto súvislosti plánuje stretnúť v utorok aj s primátorom hlavného mesta Ivom Nesrovnalom.

Ostrov Sihoť sa na účely zásobovania pitnou vodou využíva od roku 1886 pre mestské časti Karlova Ves, Devín a Staré Mesto. Vďaka geologickému zloženiu pôdnych a podložných vrstiev ostrova je voda na ňom ťažená údajne jednou z najkvalitnejších na Slovensku a v strednej Európe. V súčasnosti sa na Sihoti nachádza 41 studní a 148 kontrolných bodov. Na ostrove platí pásmo hygienickej ochrany prvého stupňa. Vlnu nevôle vyvolali plány Lesov SR, ktoré by v rokoch 2016–2025 chceli vyrúbať 50 percent stromov. Argumentujú pritom nevyhovujúcim a poškodeným stavom drevín a vysadením nových drevín. Proti výrubu spustili občianski aktivisti petíciu za záchranu ostrova.

Viac o téme: VýrubSihoť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu