Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ručička pre Adamka

Malý pacient je veľmi vnímavý, zaujíma ho všetko. Zobraziť galériu (6)
Malý pacient je veľmi vnímavý, zaujíma ho všetko.

BRATISLAVA - Veľký projekt Nového Času s názvom Srdce pre deti má svojho prvého malého hrdinu. Adamko bez pravej ručičky! Usmievavé slniečko, ktorého osud nás dojal v záplave desiatky žiadostí, ktoré sme do redakcie v rámci projektu dostali. Nový Čas sa 17-mesačnému chlapčekovi rozhodol pomôcť medzi prvými. Spolu s jeho rodičmi v súčasnosti bojujeme o to, aby Adamko v budúcnosti pocítil svoj hendikep čo najmenej. Najväčšou nádejou je ručička, s ktorou by mohol robiť všetko ako iné zdravé deti!

Adamko sa narodil bez pravej ručičky. „Veľmi sme sa naňho tešili. Lekári ma ubezpečovali, že malý je zdravý. Keď sa narodil, zostali sme s manželom v šoku,“ spomína na ťažké chvíle jeho mama Miriam Ruckiová z Prievidze. Pre postup lekárov podala neskôr sťažnosť na nemocnicu v Martine aj na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

Adamko má dnes namiesto pravej ručičky 7-centimetrový kýptik, z ktorého mu vyrastá dlaň. „Ide o anomáliu, ktorá vzniká v prvých troch mesiacoch tehotenstva,“ pokračuje mamička, ktorá je presvedčená, že zlyhali lekári.

S celou situáciou sa však rodičia rozhodli bojovať. Keď sa v Prievidzi nevedeli dopátrať odpovede, akú protézu by mal Adamko vlastne dostať, uvažovali o jeho operácii a vyšetrení v USA. Väčšinu informácií čerpali z internetu. Po spustení projektu Srdce pre deti sa rozhodli napísať aj Novému Času. „Je to ojedinelé, že takéto detičky existujú, ale ony sú tu, aj im patrí život,“ napísala jeho mama v liste.Adamko mal nakoniec svoje šťastie u nás. „Chlapčekov osud nás dojal natoľko, že sme okamžite začali zisťovať možnosti, ako mu pomôcť,“ hovorí manažérka projektu Srdce pre deti Oľga Danihelová, ktorá liečbu okamžite konzultovala s prednostom II. detskej kliniky Lászlóom Kovácsom. V súčasnosti už odborníci pracujú na čo najlepšej alternatíve pre chlapčeka.

Adamko má zatiaľ kozmetickú protézu pravej ruky, ktorá má len estetickú funkciu. Nádejou je však myoelektrická ručička, s ktorou by mohol žiť takmer rovnocenne so svojimi kamarátmi. Nový Čas bude jeho osud sledovať aj naďalej a budeme stáť pri všetkých dôležitých rozhodnutiach. Srdce pre deti však nezabúda ani na ďalšie prosby. „V rámci projektu súbežne pracujeme na viacerých prípadoch,“ dodáva Oľga Danihelová.

O čo bojujeme

Adamkovi rodičia túžia, aby chlapček dostal myoelektrickú protézu. Ide o protézu, ktorá pomocou vonkajšieho zdroja umožňuje pohyby dlane a lakťového kĺbu. Dôležité však je, aby pacient mal dostatočné svalové podnety v časti končatiny.

Potrebuje pomoc aj vaše dieťa?


Ak poznáte dieťatko, ktoré trpí, napíšte nám jeho problémy a spôsob, ako by sme mu mohli pomôcť, mailom na srdcepredeti@novycas.sk alebo listom na adresu Nový Čas, P. O. BOX 42, 820 04 Bratislava 24. Na obálku pripíšte heslo - Srdce pre deti.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu