Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

TSK má poriadny problém: Kvôli chybám musí vrátiť takmer 350 000 eur

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: http://androidportal.zoznam.sk/)

TRENČÍN - Pre pochybenia pri verejnom obstarávaní rekonštrukcie historických kasární na Trenčianskom hrade ešte za predchádzajúceho vedenia Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) musí kraj vrátiť časť finančného príspevku z Európskeho fondu regionálneho rozvoja a štátneho rozpočtu.

Ako informovala vedúca oddelenia komunikácie a medzinárodných vzťahov Úradu TSK Jana Paulínyová, verejné obstarávanie sa robilo na požiadavku bývalého vedenia TSK ešte v roku 2011. „Celkové oprávnené výdavky projektu boli 2,477 milióna eur. Ministerstvo financií SR vykonalo v rokoch 2014-2015 audit a zistilo podozrenie na pochybenie pri verejnom obstarávaní. Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR ako riadiaci orgán pre Regionálny operačný program urobilo opätovnú kontrolu,“ uviedla Paulínyová. 

Výsledkom podľa nej bolo zistenie porušenia postupov zákona o verejnom obstarávaní. TSK si následne vyžiadal stanovisko Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO). Podľa ÚVO jedno z kontrolných zistení mohlo mať vplyv na výsledok verejného obstarávania. Išlo o nesprávne uznanie predložených referencií. 

„Preto riadiaci orgán pristúpil k udeleniu korekcie na projekt vo výške 25 % celkových oprávnených výdavkov, čo je spolu 593.219,06 eura. Časť korekcie bola vysporiadaná zápočtom záverečnej žiadosti o platbu vo výške 188.499,04 eura. Na ostatné vyrovnanie pripadá spolu 347.289,60 eura. TSK začal túto sumu splácať prvou splátkou v januári 2016. Splátkový kalendár je rozdelený na tri roky v štvrťročných splátkach. Posledná splátka bude uhradená v októbri 2018,“ doplnila Paulínyová s tým, že verejné obstarávanie robil externý obstarávateľ. 

„Keďže TSK je pre zákazku verejným obstarávateľom, je povinný znášať korekciu v plnej výške s možnosťou uplatnenia nároku voči externému dodávateľovi,“ uzavrela vedúca komunikačného oddelenia TSK.  

Viac o téme: TSK
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu