Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Pred dvomi rokmi zahynuli pri havárii na D1 štyri študentky: Vodič autobusu sa na súde bráni

tragédia na D1 Zobraziť galériu (4)
tragédia na D1 (Zdroj: Foto: TASR, archív)

TRNAVA - Pred dvomi rokmi otriasla Slovenskom desivá tragédia. So študentami z Trnavy, ktorí sa vracali z výletu, havaroval autobus tak, že zišiel z diaľnice. Pri desivom náraze zahynuli štyri dievčiny. Pred senátom súdu teraz stojí vodič Milan, ktorý autobus smrti riadil.

Obžalobu pre prečin všeobecného ohrozenia si dnes na Okresnom súde v Trnave vypočul Milan H., ktorý v júni 2014 ako vodič autobusu havaroval na diaľnici D1 v smere z Piešťan do Trnavy. Pri nehode prišli o život štyri študentky Športového gymnázia Jozefa Herdu v Trnave, ďalších dvadsať ľudí bolo zranených. 

Pred dvomi rokmi zahynuli
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Foto: TASR, archív)

Podľa obžaloby vodič nevenoval pozornosť vedeniu vozidla. Milan prostredníctvom svojho obhajcu obžalobu odmietol s tým, že podľa znaleckého posudku bol príčinou nehody mikrospánok alebo náhla strata vedomia vodiča bez predchádzajúcich varovných príznakov. Na pojednávanie prišli aj viacerí študenti, ktorí boli v čase nehody v autobuse.

V autobuse smrti bolo 29 študentov

Do súdnej siene sa ako poškodení dostavili dnes už bývalí gymnazisti. V autobuse, ktorý smeroval do Trnavy zo školského výletu na Orave, sa 6. júna 2014 viezlo spolu 29 žiakov a dve pedagogičky, na dnešné pojednávanie ich prišla ani nie polovica. Prítomní boli aj rodičia či súrodenci usmrtených dievčat. Ich smrť nastala v momente havárie. Všetky štyri sedeli na zadných sedadlách, autobus ich privalil po tom, ako zišiel z cesty a prevrátil sa na bok. Ostatní cestujúci utrpeli rôzne zranenia – od otrasov mozgu, cez zlomeniny rebier, tržné rany a po pomliaždeniny s dobou liečenia od jedného týždňa do troch mesiacov. Na pojednávaní vzniesli nárok na odškodnenie materiálnych a zdravotných ujm a za sťaženie spoločenského uplatnenia. Odznela aj požiadavka na náhradu za morálnu ujmu najbližších rodinných príslušníkov usmrtených gymnazistiek a takisto písomné ospravedlnenie všetkým štyrom rodinám.

Pred dvomi rokmi zahynuli
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Foto: TASR, archív)

Obhajca obžalovaného uviedol, že Milan súhlasí s konaním o dohode o vine a treste, avšak prokurátorka nesúhlasila pre nesplnenie podmienok na takýto postup. Obhajca následne vzniesol námietku voči obžalobe. Ako uviedol, nesúhlasí s tvrdením, že vodič sa dopustil skutku v dôsledku nedostatočnej pozornosti pri vedení vozidla, pričom sa odvolával na znalecký posudok, ktorý ako príčinu nehody "favorizuje mikrospánok, náhlu stratu vedomia" bez akýchkoľvek predchádzajúcich varovných signálov. Dodal, že návrhy na náhrady sú nesprávne uplatnené, pretože prišlo ku škode pri plnení pracovných povinností. "Ak škoda vznikla týmto spôsobom, za škodu zodpovedá zamestnávateľ," uviedol obhajca.

Obžalovaný sa cíti nevinný

"Cítim sa nevinný," odpovedal na otázku sudcu Milan, čo vyvolalo nesúhlasnú reakciu poškodených. Sudca potom prečítal Milanovu výpoveď z júna 2014, doplnenú vo februári 2015, nakoľko na pojednávaní obžalovaný využil právo nevypovedať. Z nej vyplynulo, že autobusom jazdí už viac ako tridsať rokov, má milión najazdených kilometrov bez ním zavinenej kolízie, nebol pod vplyvom alkoholu ani iných látok, dodržal povinné prestávky v jazde, mal platnú kartu vodiča o psychickej spôsobilosti a nikdy nemal mikrospánok. V danom období, až doteraz užíval lieky na cukrovku a krvný tak. V čase jazdy sa cítil dobre. Nevie, z akých príčin sa nehoda stala, len zaregistroval, že vozidlo schádza na okraj cesty, čo sa pokúsil zvrátiť, avšak márne. Popísal, čo sa stalo vzápätí po prevrátení vozidla, pričom on zostal visieť na bezpečnostných pásoch pri volante.

Vodičovi autobusu hrozí za trestný čin všeobecného ohrozenia trest odňatia slobody až na desať rokov. Pojednávanie bude pokračovať 26. apríla výpoveďami účastníkov nehody. 

 

Viac o téme: TragédiaAutobusTrnava
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu