Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Ťažko zranený z Novák začína hýbať rukou a hlavou

24-ročný Marek, ktorý podstúpil už niekoľko operačných zákrokov.
24-ročný Marek, ktorý podstúpil už niekoľko operačných zákrokov.

RUŽOMBEROK - Dvadsaťštyriročný Marek Prostinák, ktorý začiatkom marca utrpel vážne poranenia mozgu a pľúc pri výbuchu vo Vojenskom opravárenskom podniku v Novákoch, začína hýbať ľavou rukou a hlavou. Ide však o svojvoľné reakcie, na výzvy lekárov zatiaľ nereaguje. Dokáže tiež sám dýchať, povedali dnes ČTK v telefonickom rozhovore zástupcovia Ústrednej vojenskej nemocnice v Ružomberku.

"Životné funkcie, reflexy aj hybnosť pacienta sa obnovili. Nedá sa však povedať, že už reaguje na naše výzvy. Lieky, ktorými sme ho udržiavali v umelom spánku, sme vysadili. Teraz dostáva lieky na podporu mozgových funkcií," dodal Marián Berešík, primár z Kliniky anestéziológie, resuscitácie a intenzívnej medicíny v ružomberskej vojenskej nemocnici.

Zatiaľ nechcel špekulovať, nakoľko môže byť poškodená mladíkova vyššia nervová činnosť. Pacienta vraj v súčasnosti netrápia teploty, riziko infekcie alebo zápalu pľúc však naďalej pretrváva.

Pri výbuchu v nováckom závode, ktorý sa zameriaval predovšetkým na rozoberanie starej munície, podľa dostupných informácií zomrelo šesť ľudí a asi 30 sa zranilo. Dvaja zostávajú nezvestní. Najťažšie poranenia utrpel práve 24-ročný Marek, ktorý podstúpil už niekoľko operačných zákrokov. Tesne po výbuchu sa oňho starali zdravotníci v Rooseveltovej nemocnici v Banskej Bystrici, neskôr ho previezli do Ružomberka.

Príčiny explózie sú naďalej neznáme. Vyčíslená zatiaľ nebola ani výška škôd. Nejasný zostáva i ďalší osud fabriky, kde sa podarilo v minulých dňoch aspoň čiastočne obnoviť civilnú výrobu pre automobilový priemysel.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu