Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Ružomberskí lekári preberajú z umelého spánku zraneného z Novák

Marek Prostinák rozsiahle zranenia mozgu a pľúc.
Marek Prostinák rozsiahle zranenia mozgu a pľúc.

RUŽOMBEROK - Ružomberskí lekári sa pokúšajú prebrať z umelého spánku 24-ročného Mareka Prostináka, ktorý pred mesiacom pri výbuchu vo Vojenskom opravárenskom podniku Nováky utrpel vážne poranenia mozgu a pľúc. Po prebudení by chceli zistiť, aké rozsiahle poškodenie vyššej nervovej činnosti mladík utrpel. Netrúfajú si však odhadnúť, kedy by sa z umelého spánku mohol prebrať. ČTK to dnes v telefonickom rozhovore povedali zástupcovia Ústrednej vojenskej nemocnice v Ružomberku.

"Od piatku ho odtlmujeme. To znamená, že vysadzujeme lieky, ktorými sme ho v umelom spánku držali. Nejaké valné prebúdzanie to nie je. To je len také otvorenie očí, na výzvu zatiaľ nereaguje," dodal Marián Berešík, primár z Kliniky anestéziológie, resuscitácie a intenzívnej medicíny v ružomberskej vojenskej nemocnici.

Pri výbuchu v nováckom závode, ktorý sa zameriaval predovšetkým na rozoberanie starej munície, zomrelo päť ľudí a asi 30 sa zranilo. Dve ženy sú naďalej nezvestné. Najťažšie poranenia utrpel práve 24-ročný muž, ktorý podstúpil už niekoľko operačných zákrokov. Tesne po výbuchu sa oňho starali zdravotníci v Rooseveltovej nemocnici v Banskej Bystrici, neskôr ho previezli do Ružomberka.

Príčiny explózie sú naďalej neznáme. Vyčíslená zatiaľ nebola ani výška škôd. Nejasný zostáva i ďalší osud fabriky, kde sa podarilo v minulých dňoch aspoň čiastočne obnoviť civilnú výrobu pre automobilový priemysel.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu