Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Varovanie! Chrípka zabíja už aj na Slovensku: Počty nakazených rapídne rastú

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA – Chrípka je na Slovensku opäť na vzostupe a lekári sú v pohotovosti. Dvaja pacienti zomreli a ďalší s touto diagnózou pribúdajú. Niektoré kraje museli kvôli chorobnosti pozatvárať školy. Lekári varujú, že sa schyľuje k epidémii.

Ako Topky informovala Lenka Skalická z Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR, Slovensko už má prvú obeť tejto chrípkovej sezóny. „Na Slovensku bolo v rámci aktuálnej chrípkovej sezóny doteraz hlásených 11 prípadov SARI (ťažké akútne respiračné ochorenie), z toho dve úmrtia,“ spresnila Skalická. Jedno úmrtie sa týka Trenčína, kde bol u pacienta laboratórne potvrdený vírus chrípky A(H1)pdm09 a druhé Svidníka, avšak v prípade úmrtia vo Svidníku ešte odborníci čakajú na výsledky laboratórnych testov. Táto informácia prichádza po tom, ako české médiá ohlásili trinásť obetí chrípky.

V Európe rastie počet importovaných prípadov vírusu zika

Ani jedna z tohtoročných slovenských obetí ochorenia nebola proti chrípke očkovaná. Predchádzajúcu chrípkovú sezónu zomrelo na akútnu respiračnú infekciu 25 ľudí, u 19 z nich laboratórne potvrdili vírus chrípky. Ani v tomto prípade nebol nikto očkovaný.

Chorí sú najmä žiaci stredných škôl

V šiestom kalendárnom týždni bolo hlásených 8 594 ochorení na chrípku či chrípke podobných. „V porovnaní s predchádzajúcim týždňom išlo o vzostup chorobnosti o 36,2 percent. Najvyššia chorobnosť bola zaznamenaná v Nitrianskom kraji, najnižšia v Košickom kraji,“ dodala Skalická s tým, že najviac chorých je medzi 15 až 19-ročnými mladými ľuďmi.

Zdá sa vám, že tohtoročná chrípka je na Slovensku iná? Lekári zistili, čo je vo veci!

Od začiatku chrípkovej sezóny 2015/2016 vyšetrili vo virologických laboratóriách úradov verejného zdravotníctva 829 vzoriek biologického materiálu, medzi ktorými identifikovali 54 vírusov chrípky, najčastejšie išlo o chrípku A/California/7/2009(H1N1)pdm09-like. V predchádzajúcej sezóne bolo 166 takýchto potvrdených prípadov.

V Česku zomrelo 13 ľudí

Českú republiku zasiahla plošná epidémia chrípky, ktorá si vyžiadala už 13 obetí na životoch. Informuje o tom dnes spravodajský server Novinky.cz. s tým, že počet chorých v Česku stúpa vo všetkých vekových kategóriách s výnimkou väčších detí.

„Dosiaľ máme hlásených 71 klinických prípadov chrípky, 13 ľudí zomrelo,“ uviedla v pondelok šéfka Národného referenčného laboratória pre chrípku Štátneho zdravotného ústavu v Praha Martina Halvlíčková, ktorú dnes cituje server Novinky.cz.

Prevažná väčšina pacientov mala podľa nej niektorú zo základných chronických chorôb a nemali očkovanie proti chrípke. Pacienti, u ktorých došlo k závažným klinickým prípadom, boli vo veku 29-91 rokov. Išlo o 43 mužov a 28 žien, ktorých museli hospitalizovať v dôsledku chrípky v nemocniciach. V 52 prípadoch lekári okamžite nasadili antivirotiká.

V uplynulom týždni nastal podľa Havlíčkovej v ČR ďalší vzostup chorobnosti spôsobenej chrípkou či akútnymi respiračnými chorobami. „Máme 1470 chorých na 100 000 obyvateľov, a to už je plošná epidémia,“ dodala. Nárast chorobnosti sa podľa nej týka všetkých vekových kategórií s výnimkou detí od šiestich do 12 rokov. Najviac chorých lekári zaevidovali v Juhomoravskom kraji.

Varovanie! Chrípka zabíja už
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Ako sa chrániť

  • často vetrať
  • umývať si ruky
  • primerane sa obliekať
  • vyhýbať sa priestorom s vysokou koncentráciou ľudí
  • očkovanie
  • dostatok odpočinku
  • správna výživa s množstvom ovocia, zeleniny a tekutín
  • obmedzenie podávania rúk počas chrípkovej sezóny
  • Pri kýchaní treba používať papierové vreckovky

Očkovanosť klesá

Najúčinnejším opatrením proti chrípke je očkovanie. Hradia ho zdravotné poisťovne. Najvhodnejším obdobím naň sú však mesiace október a november. Chrípková sezóna sa vtedy začína. Zaočkovanosť proti chrípke na Slovensku už niekoľko rokov po sebe klesá. V uplynulej chrípkovej sezóne bola na úrovni 4,6 percenta. Súčasná chrípková vakcína obsahuje aj kmene pandemického vírusu chrípky.

Minulý týždeň museli pre chorobu zatvoriť 99 škôl. Lekári nahlásili 8594 prípadov chrípky a jej podobných ochorení. V porovnaní s piatym kalendárnym týždňom ide o vyše 36-percentný nárast. Najviac chorých bolo v Nitrianskom kraji, najmenej v Košickom. Najvyššiu chorobnosť zaznamenali lekári u tínedžerov.

Prasacia chrípka stále koluje v populácii

Hovorkyňa dodala, že v súvislosti s chrípkou nie je výraz prasacia chrípka odborne správny. Ide o vírus, ktorý v rokoch 2009 a 2010 spôsobil ostatnú pandémiu chrípky a odvtedy koluje v populácii. V súčasnosti ide o sezónnu chrípku. Pandémia sa skončila v auguste 2010.

Chrípková sezóna sa začala s príchodom októbra a potrvá až do apríla. Nie každé prechladnutie či kašeľ však automaticky znamená, že človek dostal chrípku. Tá prichádza náhle a sprevádzajú ju vysoké teploty aj nad 40 stupňov. Odborníci pri prvých príznakoch radia ostať doma a liečiť sa až do uzdravenia. Na samotnú chrípku neúčinkujú antibiotiká. Odporúčané sú lieky na tlmenie bolesti hlavy, svalov a zníženie teploty.

Nebezpečný môže byť podľa úradu každý vírus, a to predovšetkým u osôb so závažnými chronickými ochoreniami dýchacích ciest, srdcovocievneho systému, metabolickými, obličkovými a imunitnými poruchami. V riziku sú aj osoby 59-ročné a staršie. Chrípka môže mať závažný priebeh aj u malých detí.

Takto šarapatí chrípka v jednotlivých krajoch

Trnavský kraj: zatvorených 15 školských a predškolských zariadení, 76,8-percentný pacientov chorých na chrípku

Trenčiansky kraj: zatvorených 8 školských a predškolských zariadení, 14,4-percentný nárast pacientov chorých na chrípku

Banskobystrický kraj: zatvorených 5 školských a predškolských zariadení, 60-percentný nárast pacientov chorých na chrípku

Nitriansky kraj: zatvorených 11 školských a predškolských zariadení, 29,6-percentný nárast pacientov chorých na chrípku

Žilinský kraj: zatvorených 5 školských a predškolských zariadení, 10,8-percentný nárast pacientov chorých na chrípku

Prešovský kraj: zatvorených 35 školských a predškolských zariadení a 3 stredné školy, 1584 pacientov chorých na chrípku

Košický kraj: zatvorených 16 predškolských a školských zariadení, 621 pacientov chorých na chrípku

Varovanie! Chrípka zabíja už
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR)

Viac o téme: ChrípkaVírusEpidémia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu