Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Bratislavské letisko s rekordom, ktorý ešte nezažilo: Vieme, čo chystá a aké nové linky pribudnú

Letisko M. R. Štefánika Zobraziť galériu (3)
Letisko M. R. Štefánika (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Letisko M. R. Štefánika má za sebou, čo do počtu prepravených cestujúcich, najúspešnejší rok, no ešte stále je čo zlepšovať. Riaditeľ priznal, že na to, aby uskutočnili všetky potrebné zmeny, by bolo treba najmenej 300 miliónov eur. No nie je všetko len čierne. Cestujúci sa napríklad už teraz môžu tešiť na lety do nových destinácií.

Po rokoch trápenia sa bratislavské letisko konečne dočkalo solídnejšieho výsledku, keď v roku 2015 prepravilo viac ako 1,5 milióna cestujúcich. Oproti obdobiu predtým je to nárasť o viac ako 15 percent. "Po rokoch marazmu a letargie je to prvý solídnejší výsledok. Máme z toho samozrejme obrovskú radosť, je to trvalý udržateľný rast. Na druhej strane však treba byť realista. Na slovenské pomey je to ok, na európske nie," uviedol generálny riaditeľ Letiska M. R. Štefánika Ivan Trhlík s tým, že ešte stále nám značná časť cestujúcich uniká a lieta radšej z Viedne či iných okolitých metropol. 

Bratislavské letisko s rekordom,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Nový Čas)

Kam Slováci najradšej lietajú

Nie je prekvapením, že najviac ľudí vlani letelo do Londýna, či už na Stansted alebo Luton. Za ním nasleduje Dublin, Miláno, Rím a Brusel. Spomedzi dovolenkových destinácií drží prím turecká Antalya, ďalej Burgas, Rodos, Hurghada či grécky Heraklion. Ďalšie zaujímavé informácie nájdete v priloženej infografike. 

Bratislavské letisko s rekordom,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: topky)

Čo sa chystá

Bratislavské letisko chystá niekoľko zmien, no na všetko treba peniaze. A keďže fixné prevádzkové náklady sú oveľa vyššie než zisk, musel by prispieť aj štát. Aby letisko mohlo realizovať všetky plánované reformácie, potrebovalo by zhruba 380 miliónov. Podľa Trhlíka je potrebné napríklad vybudovať štandardný dráhový systém či vybudovať nástupné mostíky pre cestujúcich. 

Nech ale nie sme poslami len zlých správ, prezradíme, že pribudnú nové linky. Od 28. 3. sa z Bratislavy začne lietať do macedónskeho Skopje (Wizzair, 2-krát do týždňa) a od apríla do Manchestru (Ryanair, 3-krát týždenne) a taktiež na Korfu (Ryanair, raz do týždňa). 

 

Viac o téme: BratislavaRyanairLetisko m.r.štefánika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu