Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Pellegrini, Sulík a Hrušovský sa zhodli: Kultúra NRSR sa zhoršuje, Smer sa zabarikádoval

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Politická kultúra v Národnej rade (NR) SR sa zhoršuje. Zhoduje sa súčasný predseda parlamentu Peter Pellegrini (Smer-SD) a jeho predchodcovia Pavol Hrušovský (KDH) a Richard Sulík (SaS). Hovorili o tom v dnešnej diskusnej relácii RTVS O päť minút 12.

Za zhoršením stavu je podľa opozície Smer-SD, ale aj samotná rozdrobená opozícia. Pellegrini vidí problém práve v roztrieštenej opozícii, s ktorou je ťažko rokovať a dohodnúť sa. Smer-SD podľa neho predviedol politickú kultúru. Opozícia si to nemyslí. 

"Smer neuniesol bremeno svojho víťazstva na pôde parlamentu. Ukázalo sa to tak, že prestal existovať dialóg. Zabarikádovala sa jedna politická strana, ktorá svojou silou hlasov dokázala presadiť všetko, čo chcela. Boli sme svedkami zneužívania moci," povedal Hrušovský s tým, že parlament sa stal akýmsi administratívnym vykonávateľom vládnej politiky. Podľa Sulíka zodpovedala politika Smeru-SD v parlamente vyhláseniu Pavla Pašku (Smer-SD): "Vyhrajte voľby a môžete všetko".

Pellegrini ich tvrdenie odmieta. "Smer-SD nezneužil svoje postavenie. Ukázal politickú kultúru a nezneužil politickú moc. Často to ukázal aj odvolávaním nominantov pri podozreniach. Smer-SD ukázal, že napriek tomu, že bol sám, dokázal prijať rozhodnutia aj dovnútra strany," reagoval Pellegrini. Vyzdvihol stabilitu poslaneckého klubu Smeru-SD.

Pellegrinimu prekáža správanie sa niektorých poslancov. Ako príklad uviedol lídra OĽaNO-NOVA Igora Matoviča. "Vy pán Sulík ste otcom jedného z najväčších porušovateľov rokovacieho poriadku. Pána Matoviča ste do parlamentu dostali vy," obrátil sa na Sulíka Pellegrini a spomenul viaceré Matovičove praktiky, ktorými podľa neho porušuje rokovací poriadok parlamentu.

"Tak s ním spravte poriadok, ste tam od toho," reagoval Sulík. Pellegrini si myslí, že budúci parlament by mohol prijať etický kódex poslanca. Podľa Hrušovského poslanci nepotrebujú takýto dokument na to, aby sa slušne správali.

Viac o téme: Richard SulíkPavol HrušovskýPeter PellegriniNárodná rada SRVoľby 2016
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu