Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Procházka sadol Ficovi na lep v súťaži o nevestu pre Smer: Z jeho balíčkov nevyžijeme!

Richard Sulík
Richard Sulík (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Opozičná strana Sieť je podľa predsedu SaS Richarda Sulíka ďalšou zo strán, ktorá sadla na lep premiérovi Robertovi Ficovi a pridala sa do súťaže o najkrajšiu nevestu Smeru-SD. Predseda SaS zdôraznil, že cieľom Smeru-SD nie je vládnuť s koaličným partnerom, ale pokračovať v jednofarebnej vláde.

"Niektorí opoziční lídri Ficovu návnadu zhltli a dnes pripravujú svojich voličov na spoluvládu so Smerom,“ konštatoval Sulík.

 "Vláda bez koaličného partnera sa Smeru-SD osvedčila ako najlepší spôsob, ako obsadiť všetky posty v štáte vrátane silových zložiek, s nikým sa nedeliť o korisť a tunelovať verejný majetok prakticky beztrestne,“ vysvetlil ďalej Sulík.

Šéf Siete Radoslav Procházka totiž cez víkend po prvýkrát pripustil reálnu povolebnú spoluprácu so Smerom-SD. "Pre nás je kľúčové, aby sme presadili hmotnú zodpovednosť politikov a zákaz schránkových firiem. Ak sa to podarí s nimi, ľudia si to zaslúžia," povedal v reportáži televízie Markíza. 

Podmienky, za ktorých by si predseda Siete vedel predstaviť koalíciu so Smerom, považuje Sulík za veľmi slabé. Hmotná zodpovednosť politikov a vytlačenie schránkových spoločností z verejného priestoru podľa lídra liberálov neriešia najväčšie problémy krajiny. "Svoju úlohu však plnia – namiesto problémov krajiny je témou kolaborácia so Smerom-SD,“ dodal Sulík.

Predseda SaS dôrazne vylúčil akúkoľvek povolebnú spoluprácu liberálov a Smeru. "Z nášho pohľadu sú možné v nasledujúcom volebnom období len dve alternatívy. Reformná vláda bez Smeru-SD, alebo nebojácna opozícia voči vláde Roberta Fica, keď Smer-SD bude verejný priestor zase bezohľadne valcovať. V tejto otázke musia mať naši voliči pred voľbami celkom jasno, aby vedeli, koho a čo volia. So SaS majú istotu, že ich hlas sa nepresmeruje,“ uzavrel Sulík. 

Podľa lídra strany SKOK Juraja Miškova by mali všetci pravicoví politici jasne povedať, čo, ako a s kým chcú po voľbách dosiahnuť. SKOK sa podľa neho bude sústrediť na presadenie svojho plánu Singapur, zameraného na tvorbu pracovných miest a zvyšovanie platov, ktorý je ochotný presadiť s akýmkoľvek víťazom volieb vrátane Smeru-SD.

Ako zdôraznil, najdôležitejšími problémami ľudí sú nezamestnanosť, nízke platy a situácia mladých ľudí. "Každý tretí mladý človek je bez práce, každý druhý chce zo Slovenska odísť. A pritom, pre budúcnosť Slovenska je každý z nich mimoriadne dôležitý," vysvetlil. 

V dnešnej kampani sme podľa Miškova svedkami smutno-smiešneho predstavenia, keď ani jeden z pravicových lídrov nemá toľko guráže povedať ľuďom pravdu. "Pravdou je, že tieto voľby nebudú o tom, či vyhrá ľavica alebo pravica, nebudú súbojom červenej a modrej. Dnes je už asi každému jasné, že voľby vyhrá Smer-SD a o osude krajiny a riešeniach problémov bude teda rozhodovať ako víťaz volieb alebo koalícia zostavená ním. Jedinou nezodpovedanou otázkou tak ostáva, kto s nimi vstúpi do koalície a bude mať možnosť riešiť problémy ľudí lepšie, ako to v koalícii so Smerom dokáže niekto iný," uviedol.

Podľa Miškova musia strany, ktoré chcú ľuďom naozaj pomôcť, reálne presadzovať dobré riešenia a nejde im iba o miesta v parlamente, byť pripravení akceptovať vôľu voličov. SKOK preto vyzýva všetky strany, najmä Sieť, KDH a Most-Híd, aby úprimne, jasne a bez vykrúcania povedali, či hovoria koalícii so Smerom-SD áno, alebo nie. "A ak nie, ako a s kým chcú dosiahnuť to, čo sľubujú, ak Smer-SD vyhrá," uzavrel Juraj Miškov.

Smer zlyhal v zdravotníctve i podnikateľskom prostredí

Vláda Smeru-SD počas druhého volebného obdobia fatálne zlyhala v oblasti boja proti korupcii, katastrofálne sa zhoršila situácia v zdravotníctve a v oblasti podnikateľského prostredia. Na tlačovej besede to dnes povedal predseda SaS Richard Sulík.

„Vláda splnila jediný sľub, a to, že vyberie viac peňazí. Nesplnila však už záväzky, že s tými peniazmi bude narábať efektívne, transparentne a v záujme väčšiny ľudí tak, aby sa zlepšovali výsledky napríklad v zdravotníctve, v boji proti korupcii či v dôchodkovom systéme a jeho udržateľnosti. Tiež nenaplnila sľub, že uľahčí podnikanie,“ konštatoval Sulík.

Predvolebná kampaň Roberta Fica podľa Sulíka nie je odpočtom Programového vyhlásenia vlády na základe objektívnych dát, ale iba reakciou na migračnú krízu a prísľub ďalšieho rozdávania prostredníctvom sociálnych balíčkov. „Pričom je jasné, že spoločnosť dlhodobo zo sociálnych balíčkov nevyžije,“ dodal líder liberálov.

Poslanec NR SR Eugen Jurzyca upozornil, že tak, ako vláda systematicky nebojovala proti korupcii, zlyhala aj pri vylepšovaní infozákona, keď od zmien po tlaku lobistických skupín odstúpila. Kabinet Smeru-SD podľa Jurzycu zlyhal aj pri záväzku konsolidácie verejných financií. Verejný dlh síce klesá, ale podľa Jurzycu iba preto, lebo vláda použila na jeho pokles jednorazové opatrenia, napríklad vybrala peniaze z druhého dôchodkového piliera.

„To nie je zdravá konsolidácia,“ konštatoval Jurzyca. SaS podľa jeho slov bude po voľbách presadzovať návrat k deväťpercentnému druhému pilieru. Fico rovnako sľúbil, že zvýši efektívnosť verejného sektora, čo sa nestalo. „Vláda vytiahla od všetkých rekordne veľa peňazí, ale zdravotníctvo alebo školstvo sa nezlepšili,“ poznamenal Jurzyca. Podľa Jurzycu sa nezvýšila ani transparentnosť verejných financií, čo bol ďalší z vládnych cieľov. 

Tímlíder SaS pre štíhly štát Jozef Rajtár pripomenul, že Smer nezastavil zvyšovanie výdavkov na štátnu správu, narástol aj počet úradníkov. Zároveň kabinet Smeru nedokázal odstraňovať regionálne rozdiely, ktoré sa za štyri skôr prehlbovali, ako by sa znižovali. Liberáli v ďalšom volebnom období budú presadzovať zrušenie daňových licencií, ktoré podľa nich spolu so zmenami v odpisoch a zvyšovaním odvodov zhoršili podnikateľské prostredie.

Vláda Smeru-SD podľa Rajtára zlyhala aj v oblasti digitalizácie verejnej správy. Výsledkom za vyše 900 miliónov eur je podľa neho polofunkčný systém, ktorý slúži len ako pošta medzi úradníkmi. Do roku 2020 chce pritom Smer naliať do digitalizácie verejnej správy ďalších 800 miliónov eur.

„SaS bude žiadať, aby štátna správa nepýtala od občanov doklady, ktoré si vie zabezpečiť sama. A všetky tlačivá, ktoré štát požaduje, musia byť dostupné na internete,“ uzavrel Rajtár.

Viac o téme: SaSRichard SulíkSmer
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu