Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Slováci majú strach z utečencov: Bojíme sa najmä kriminality a islamských extrémistov

Ilustračná foto
Ilustračná foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Až 70 percent Slovákov sa výrazne obáva príchodu utečencov. Vyplýva to z prieskumu, ktorý pre Sociologický ústav Slovenskej akadémie vied (SAV) uskutočnila v dňoch 1. až 8. decembra 2015 agentúra Focus.

Z celkového počtu 1004 respondentov v prieskume zameranom na názory ľudí súvisiace s príchodom utečencov do Európy uviedlo 76,1 percenta žien a 64 percent mužov, že sa príchodu migrantov obáva "veľmi" alebo "dosť". "Najviac obáv vyjadrovali respondenti starší ako 65 rokov, najmenej obáv prejavovali ľudia vo veku 18 až 24 rokov," informovali Miloslav Bahna a Robert Klobucký zo Sociologického ústavu SAV.

Takmer dve tretiny respondentov (63,9 percenta) si zároveň myslí, že utečenci na Slovensko prísť nechcú. "O tom, že cieľom ich príchodu do Európy by mohlo byť aj Slovensko, je presvedčených len 7,1 percenta opýtaných," uviedli sociológovia.

Takmer polovica respondentov (49 percent) chce, aby sme utečencom pomáhali len v úplne nevyhnutných prípadoch. Nepomáhať im vôbec odporúča 19,4 percenta opýtaných. "O niečo viac naklonení pomoci utečencom sú ľudia, ktorí sa ich príchodu menej boja, ako aj tí respondenti, ktorí sa označili ako hlboko veriaci," ozrejmili Bahna a Klobucký. "Naopak, menej ochoty pomáhať majú ľudia z miest nad 50.000 obyvateľov," dodali zástupcovia Sociologického ústavu SAV.

Najdôležitejšie dôvody obáv z utečencov sú podľa respondentov očakávania, že utečenci zvýšia kriminalitu a nebezpečenstvo útokov islamistických extrémistov. Jeden i druhý dôvod uviedli približne štyria z desiatich respondentov. O niečo menej často boli spomenuté obavy z ich neprispôsobivosti a nákladov spojených s ich prijatím.

Viac o téme: BratislavaSlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu