Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Analytik: Sestry môžu výpoveďami stratiť viac než lekári

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Výpovede nepodá veľa sestier, myslí si šéf Health Policy Institute (HPI) Tomáš Szalay. Akcia podľa neho nezatrasie slovenským zdravotníctvom tak ako v roku 2011. V tom čase odišlo z nemocníc asi 1200 lekárov pre neakceptovanie ich požiadaviek, čo viedlo k vyhláseniu núdzového stavu.

Sestry dnes avizovali, že prvých 200 výpovedí padlo v žilinskej nemocnici, v ostatných dňoch by sa tak malo stať aj v iných nemocniciach. Pre tento krok sa rozhodli preto, lebo minister zdravotníctva Viliam Čislák (nominant Smeru-SD) im podľa ich slov nevyhovel v požiadavkách pri tvorbe zákona, ktorá zdravotníkom upravuje mzdy.

Szalay si netrúfa odhadnúť, koľko sestier by mohlo výpovede podať. "Predpokladám, že to bude iba zlomok z výpovedí, ktoré podali lekári," konštatoval. Myslí si, že akcia nebude plošná. "Sestry výpoveďami stratia viac než lekári," domnieva sa. Mnohé sú podľa neho živiteľkami rodiny, stratiť zamestnanie si nemôžu dovoliť. Nie sú ani mobilné ako lekári, viaceré nepôjdu robiť do zahraničia. V porovnaní s lekármi nemajú podľa analytika ani nasporené, bez práce preto nevydržia dlho.

"Záver tejto akcie bude, že viacero sestier výpovede stiahne. Nemocnica nemá náhradu zo dňa na deň, sestra nemá kam ísť," vysvetlil Szalay. Zároveň upozornil, že zamestnávateľ nemusí prijať všetky sestry naspäť do pracovného pomeru. Sestry preto pouvažujú, či pristúpia k "takto ráznemu rozhodnutiu". "Je to totiž úžasný spôsob, ako sa zbaviť nechcených ľudí," uviedol analytik.

Akcia sestier sa podľa Szalaya nestretne s porozumením väčšiny ľudí. "Verejnosť ťažko chápe, čo sestry konkrétne od ministra chcú. Že ide o koeficienty? Nedá sa to jednoducho vysvetliť," povedal. Zákon, ktorý má zdravotníkom upraviť mzdy, označil za zlý. Centrálna mzdová regulácia je podľa neho nesprávna. Je toho názoru, že plat by sa mal odvíjať od produktivity práce a kvality výsledkov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu