Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Viac lásky, menej záväzkov: Slovenská rodina za posledné dve desaťročia mení svoju štruktúru

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Slovenská rodina za posledné dve desaťročia mení svoju štruktúru, prechádza zmenami. Uviedla to dnes v rámci medzinárodnej konferencie o sociálnoprávnej ochrane detí a sociálnej kuratele jedna z jej organizátoriek Jana Špániková, riaditeľka Tera Viva, akreditovaného subjektu Ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny SR. Spoluorganizátorom odborného podujatia je Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny Bratislava.

Slovenská rodina bola podľa nej kedysi pomerne stálou jednotkou, v súčasnosti je viac otvorená, teda nie je formálne viazaná sobášom, nejakou zmluvou alebo rozsudkom. "Formálne znaky rodina už nemá, je založená viac menej na dobrovoľnosti a na emocionálnej blízkosti. To je aj príčina konfliktu, pretože ak si partneri nerozumejú po emocionálnej stránke, tak dochádza k napätiu a k rozchodu. Ak bol však vzťah v rodine predtým viazaný na základe formálnej dohody (sobáša), bol záväzný a nejakým spôsobom udržiaval rodinné spoločenstvo pohromade," priblížila Špániková.

Slovenskej rodine teda podľa nej vládnu v súčasnosti emócie. "Ak sa však emocionalita vyčerpá a prídu starosti a problémy, kedy v rodine už nefunguje dobrá nálada, dochádza k rozchodu partnerov a rozpadu rodinného spoločenstva," vysvetlila.

Následne sa podľa jej slov vytvárajú nové partnerstvá, doplnené rodiny. "V minulosti boli rodiny uzavreté, partneri sa snažili riešiť ťažkosti a problémy, ktoré v manželstve vznikli. Dnes však partneri zo vzťahu častokrát odchádzajú, pričom spoločné deti zostávajú mnohokrát nezabezpečené, a to ani finančne, ani sociálne. Všetko zostáva najmä na žene – matke, ktorá sa o deti musí postarať po finančnej, sociálnej aj výchovnej stránke," doplnila.

Posledných 15 rokov začala na Slovensku podľa Špánikovej fungovať sociálna a rodinná politika štátu. "Bude to však ešte asi dlho trvať, aby sa u nás vytvoril nejaký systém. Neboli sme totiž pripravení na zmeny v partnerskom spolužití, neboli sme zvyknutí napríklad na to, že partnerská nevera sa dá dokázať aj cez internet. Neboli sme zvyknutí, že manželia alebo partneri sa rozchádzajú len cez poslanú SMS-ku," dodala Špániková.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu