Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Prestrašení Bratislavčania: Autá, ktoré sú na predaj, kradnú spred bytoviek

 Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Vladimír Labát, facebook)

BRATISLAVA - Obyvatelia bratislavskej mestskej časti Ružinov sú vystrašení. Pošuškáva sa medzi nimi, že v uliciach vyčíňajú zlodeji áut, ktorí si svoj lup vytypujú prostredníctvom inzercií. Dajte si pozor, pretože vyzerá to tak, že rastie nový druh krádeží.

Vaše tipy

"Priatelia, dnes ráno mi bolo odcudzené moje vozidlo zn.VW golf. Áno, dobre čítate. Spred domu v Ružinove!" zveril sa Bratislavčan na sociálnej sieti. Peter pod zverejnený status dopísal: "Tento týždeň už tretie auto v Ružinove z tohto koncernu. Kupujte ďalej tieto značky, čo sa kradnú ako teplé rožky."

Podľa miestnych obyvateľov miznú autá, ktoré ich majitelia ponúkajú v inzercii na predaj. Zverejnia fotografiu a páchatelia tak majú uľahčenú prácu. Vyzerá to teda tak, že rastie nový druh kriminality v súvislosti s krádežami vozidiel. "Tiež som tu predával Fabiu RS a o dva týždne mi zmizla...," napísal ďalší.

Dopravný analytik o problematike

Podľa dopravného analytika Jána Bazovského sa kradnú tieto značky práve preto, že je po nich najväčší dopyt. "Často sme si sami na vine. Autá dávame opravovať do garážových servisov, ktoré vykupujú vozidlá na náhradné diely," vysvetlil analytik a doplnil, že často ide práve o súčiastky z kradnutých vozidiel. Pripustil, že prostredníctvom zverejnených inzerátov vzniká možnosť pre páchateľov vyhliadnuť si auto, po ktorom je práve dopyt, a následne ho vo svoj prospech odcudziť.

Ako ďalej Bazovský uviedol, autá sa kradnú z dvoch dôvodov. Na náhradné diely alebo na predaj do tretích krajín, najčastejšie do Ruska či na Ukrajinu. V tomto prípade ale ide o celý kolobeh organizovaného zločinu, keď páchatelia auto ukradnú, postavia napr. na poľské značky, prepíšu a následne predajú. "Samozrejme, Slováci trpia krádežami áut, pretože u nás neexistuje taký systém ako v zahraničí, že poškodenému poisťovňa zabezpečí nové vozidlo alebo uhradí celú vzniknutú škodu," poznamenal Bazovský.

Polícia eviduje krádeže

Pýtali sme sa priamo na polícii, čo sa v Ružinove vlastne deje. "Na útvaroch v pôsobnosti Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave II neevidujeme za obdobie posledných 6 týždňov zvýšený počet prípadov krádeží osobných motorových vozidiel," potvrdil nám hovorca bratislavských policajtov Michal Szeiff a zároveň pripustil, že ku krádežam dochádza: "Za obdobie posledných troch týždňov sa podarilo objasniť celkovo jeden prípad uvedeného druhu trestnej činnosti."

 

 

Viac o téme: AutáKrádežeRužinov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu