Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

NKÚ preverí podozrenia na kšefty v košickej škole: Vyhodený učiteľ sa dočkal

Košický učiteľ Oto Žarnay. Zobraziť galériu (4)
Košický učiteľ Oto Žarnay. (Zdroj: SITA)

KOŠICE - Po dvoch rokoch sa dočkal. Volanie po kontrole na Obchodnej akadémie v Košiciach bolo vypočuté. Kontrolóri z NKÚ teraz mieria vyšetriť na strednú školu zmluvy a podozrenia, za ktoré škola Žarnaya žaluje.

Najvyšší kontrolný úrad preverí hospodárenie Obchodnej akadémie v Košiciach, z ktorej pred dvoma rokmi prepustili učiteľa Otta Žarnaya po tom, ako upozornil na jej externé právne služby. Žarnay podozrieval vedenie školy z nehospodárneho nakladania s finančnými prostriedkami a na netransparentný výber poskytovateľa právnych služieb. Informoval o tom Rádiožurnál Slovensko.

OA platila advokátke Alene Rudohradskej 12 tisíc eur a to aj v čase, keď učitelia dostávali iba základný plat bez osobných príplatkov. Riaditeľ sa bránil, že škola potrebovala právne služby na vybavenie eurofondov. Keď však Žarnay na toto upozornil, škola už zmluvu na právne služby nepredlžovala. Za odhalenia na škole získal v roku 2013 ocenenie Biela vrana.

Oto Žarnay
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB)

"NKÚ sa rozhodol operatívne reagovať na vážne podozrenia na základe podnetov, ale aj z vlastnej iniciatívy v nadväznosti na podozrenia, ktoré predčasom vyjadril stredoškolský učiteľ Oto Žarnay," povedala pre Rádiožurnál Daniela Bolech Dobáková.

Na kontrolu čakal 2 roky

O kontrolu žiadal učiteľ NKÚ ešte pred dvomi rokmi, no vtedy zostala jeho žiadosť nevypočutá. V tomto roku sa zmenilo vedenie NKÚ. Na najvyššiu stoličku zasadol v máji Karol Mitrík. Kvôli tomuto prípadu sa vedú dva súdne spory. V jednom žaluje Žarnay školu z neodôvodnenej odpovede a v druhom škola žaluje Žarnaya za poškodzovanie dobrého mena.

NKÚ preverí podozrenia na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: archív)

Žarnaya z akadémie prepustili vlani oficiálne z organizačných dôvodov po tom, čo sa ako predseda rady školy pýtal na sporné právne služby, za ktoré škola platila mesačný paušál. Kontrolóri konštatovali, že na právne služby škola minula neefektívne 12.000 eur. Okrem toho mal byť pri výbere právničky porušený zákon o verejnom obstarávaní.

Verejný obstarávateľ podľa zistení nepostupoval transparentne a zákazku zadal vopred vybranému uchádzačovi. Hlavný kontrolór KSK Vojtech Farkaš v správe pre Zastupiteľstvo KSK poukázal na nehospodárne nakladanie s finančnými prostriedkami na OA Polárna v celkovej výške 79.000 eur. Poslanci zastupiteľstva VÚC správu vzali na vedomie.

Viac o téme: UčiteľNKÚOto Žarnay
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu