Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Slovák v Británii riadil gang: Žena (22) mala pracovať ako opatrovateľka, skončila ako...

Sivák (naľavo) a Yousaf
Sivák (naľavo) a Yousaf (Zdroj: reprofoto dailystar.co.uk)

PRESTON - Britským úradom sa podarilo rozbiť gang, na čele ktorého stál Slovák. Priekupníkom s ľuďmi sa stal osudný moment, keď chceli predať mladú Maďarku do Británie, kde mala figurovať v sobášnom podvode.

Utrpenie dvadsaťdvaročnej ženy sa začalo v roku 2013 po tom, ako reagovala na inzerát na stráženie detí v Londýne, ktorý sa objavil na jednej maďarskej internetovej stránke, informoval portál dailystar.co.uk. Zavolala na uvedené číslo, kde jej hneď ponúkli prácu. Po príchode do Budapešti, odkiaľ mala letieť do Londýna, ju zastavili traja muži, ktorí jej povedali, že nesmie používať mobilný telefón. Potom ju odvliekli na Slovensko.

Nasledujúce tri týždne prežívala Maďarka doslova horor. Zo Slovenska odletela do Londýna, odkiaľ ju gang dopravil do Manchestru. Tam sa jej vyhrážali a zastrašovali ju, aby si boli istí, že ich neudá. Ženu násilne zadržiavali na rôznych adresách. Neskôr ju premiestnili do domu, kde ju za 3500 libier (4760 eur) predali mladému Pakistancovi, aby sa za neho vydala.

 

Britka sa ráno prebudila vedľa netvora Roman (36) zo Slovenska: Potom prišlo skutočné peklo

Budúci ženích chodil cez deň do práce, čo žena využila na to, aby zavolala mame. Tá jej povedala, aby okamžite kontaktovala políciu. Matka taktiež v rovnaký deň oznámila miestnym úradom, že jej dcéra je nezvestná.

Krátko nato polícia zatkla päťdesiatosemročného Bartolomeja Siváka a jeho komplica, dvadsaťsedemročného Pakistanca Rana Yousafa. Súd v anglickom Prestone prvého menovaného, ktorý pôsobil ako šéf gangu, odsúdil za organizovanie trestnej činnosti na štyri roky a dva mesiace, mladík si odsedí dvadsať mesiacov. Zadržiavaná Maďarka sa bezpečne vrátila domov. Okrem nej ďalšie dve ženy, podľa všetkého tiež obete gangu, repatriovali späť na Slovensko.

"Je síce pravda, že na žene nebolo vykonané žiadne fyzické násilie, ale bola nútená žiť v strachu. Musel to byť pre ňu desivý zážitok. Tento prípad by mal slúžiť ako varovanie pre ostatných kriminálnikov, ktorí si myslia, že môžu profitovať zo zvráteného obchodu s ľuďmi," vyhlásil sudca Anthony Russell.

Viac o téme: Obchodovanie s ľuďmiBartolomej Sivák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu