Nedeľa26. máj 2024, meniny má Dušan, zajtra Iveta

Košice: Polhodinový lístok za 18 korún?

Zuzka Brzáčová (19) z Košíc o zvýšení cestovného zatiaľ nepočula.
Zuzka Brzáčová (19) z Košíc o zvýšení cestovného zatiaľ nepočula.

KOŠICE - Cestovné v MHD sa v Košiciach nezvyšovalo už šesť rokov. Jedna jazda v meste autobusom, trolejbusom či električkou stojí 12 Sk. Lacné cestovanie môže však byť pre Košičanov minulosťou. Vzhľadom na zvyšovanie nákladov na vozový park uvažuje košický primátor o zavedení časovej tarifikácie.

„Doterajšie cestovné je neudržateľné. Po zavedení časovej tarifikácie sa zmení aj cena lístkov,“ uviedol primátor Košíc František Knapík. Myslí si, že zmena by mohla nastať v júli. Košická MHD by fungovala na podobnom princípe ako v Bratislave. „Cena polhodinového lístka by mala byť 18 Sk,“ uviedol primátor. Dodal, že od roku 2001 vzrástli všetky náklady. Mesto podľa neho nemá potrebné zdroje, aby vykrylo straty a ešte aj investovalo do modernizácie vozového parku.

Mestskí poslanci sa týmto problémom zatiaľ nezaoberali, na zvyšovanie cien lístkov majú rôzne názory. „Nový systém časovej tarifikácie je výborná vec. So zvyšovaním cestovného však nesúhlasím,“ myslí si poslanec Martin Boritáš. Časť poslancov považuje za nespravodlivosť, že na mestskú dopravu idú peniaze z daní Košičanov, no využívajú ju aj cezpoľní. Ak by sa ceny cestovných lístkov mali zvýšiť v júli, poslanci by o tom museli rokovať na aprílovom zastupiteľstve.

Za koľko sa cestuje v Bratislave?
Prestupové cestovné lístky:
10 min. = 14 Sk/zľavnené 7 Sk
30 min. = 18 Sk/zľavnené 9 Sk
60 min. = 22 Sk/zľavnené 11 Sk
Nočný spoj:
90 min. = 22 Sk
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu