Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Krkavčia matka rodila na mol opitá: Gabriela (26) spôsobila dieťatku celoživotné poškodenie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Thinkstock.com)

ŽILINA - Žilinskí lekári ostali šokovaní, keď do pôrodnice prišla v bolestiach 26-ročná Gabriela. Nebolo by na tom nič zlváštne, keby nemala v krvi dve promile. Na svet priviedla chlapčeka, ktorý mal po narodení silné abstinenčné príznaky a zlyhávalo mu srdiečko.

Novorodeniatko sa lekárom podarilo zachrániť aj napriek tomu, že prišlo na svet predčasne. Nezodpovdená matka mu spôsobila celoživotné poškodenie. S podobným prípadom sa žilinskí lekári ešte nestretli. Žena je závislá od alkoholu a pila počas celého tehotenstva, ani raz nebola na lekárskej prehliadke. Zdravotné následky jej konania si ponesie nevinné dieťatko celý život. "Už nikdy nedosiahne v živote nejaký vyšší intelekt, má poruchy správania, ktoré sa potom prejavia počas života," vysvetlil súdny znalec Ľubomír Straka pre televíziu Markíza.

Po narodení museli lekári bábätko upokojovať silnými liekmi, kvôli alkoholu trpí aj teraz. Išlo už o Gabrielino tretie tehotenstvo. Ani o jedno zo svojich detí sa nestará, žijú v pestúnskych rodinách, tak je to aj s novorodeniatkom. "Je veľmi také uplakané a utrápené, má problém s priberaním a starostlivosť oň je veľmi náročná," uviedla pediatrička Jana Nosková.

Krkavčia matka rodila na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: foto: tv markíza)

Ako informuje televízia, žena mala problémy s alkoholom už počas štúdií na strednej škole, ktorú nedokončila. Jej obaja rodičia boli rovnako alkoholici.

Deti, ktoré sa narodili ženám holdujúcim alkoholu, majú mentálne a anatomické poruchy. Stáva sa, že majú menšie očká a vyhladenú, úzku hornú peru. Psychické a intelektové poruchy sa pri týchto deťoch môže vyvinúť v puberte.

Krkavčia matka rodila na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: foto: tv markíza)

Nielen odborníci hovoria, že krkavčia matka by mala niesť za svoje činy zodpovednosť. "Poškodenie zdravia narodeného dieťaťa má súvislosť s jej požívaním alkoholu, tak podľa môjho názoru je trestne zodpovedná za trestný čin ublíženia na zdraví z nedbanlivosti," dodal Straka. 

Novorodeniatku diagnostikovali fetálny alkoholový syndróm. Ošetrujúca lekárka plánuje podať podnet, následne sa bude polícia prípadom zaoberať. Budú vyšetrovať, či matka spáchala trestný čin.  

 

Viac o téme: AlkoholBábätkoMatka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu